Ministerstvo zemědělství nabízí farmářům dotaci na odhalení zvířat, která se ukrývají na loukách a při sečení jim hrozí zranění nebo usmrcení. Každoročně se to týká hlavně srnčat. Zemědělci mohou získat až 48.000 korun na asistenční systém, který se umisťuje na žací lištu strojů a varuje obsluhu. Ministerstvo to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Upozornilo také na to, že zemědělcům hrozí při sečení luk pokuta až 10.000 korun za nedbalost.

Zemědělci mohou o dotaci na asistenční systém žádat od srpna u Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), podpora je součástí nového období Společné zemědělské politiky EU.
Jednoduchá metoda, jak zabránit zranění nebo usmrcení srnčat, je sklízet tak, aby zemědělský stroj vytlačil zvěř od středu na okraj pole. To ale není vždycky proveditelné,“ uvedl ministr zemědělství

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Poukázal také na dotaci pro myslivce, kteří mohou získat 2000 korun na instalaci jednoho plašiče zvěře a 150 hektarů půdy. Ministerstvo upozornilo na to, že podle zákona o myslivosti mají vlastníci nebo nájemci pozemků dbát na to, aby při sečení luk nebyla zraněna nebo usmrcena zvěř. Zemědělci mají povinnost práce nahlašovat myslivcům, jinak hrozí pokuta až 10.000 Kč.

Stejnou sankci může dostat i myslivec, který neučiní vhodná opatření k záchraně zvěře.
Nekula vyzval zemědělce k tomu, aby byli ke zvěři ohleduplní. Ocenil také práci dobrovolníků, kteří každoročně při sečení procházejí pole a odhalují mláďata skrytá v porostech.

Autor: MZe
Zdroj: ČTK