Benefiční festival na podporu útulků v Ústí nad Labem bude hostit české i zahraniční interprety. Na 22. ročníku vystoupí také ukrajinský písničkář a prostor dostanou místní kapely. Festival se koná v pátek a v sobotu u Labe v cyklokempu. Z výtěžku organizátoři nakoupí krmení pro psy a kočky.

Festival za 21 let podpořil útulky celkovou částkou 700.000 korun. Letošní výtěžek si rozdělí útulek při zoologické zahradě v Ústí, Psí domov Řepnice na Litoměřicku a spolek Felisicat, který se v Ústí stará o venkovní a nemocné kočky.

Mezi největší taháky letos patří formace Gaia Mesiah. Stálice české klubové scény přiveze nové skladby z letošní desky Vlnobytí. Na pódiu vystoupí reggae kapela Švihadlo nebo alternativní Zuby Nehty. Po jedenácti letech se na festival vrací ústecká punková Houba, která stála u zrodu této akce. Opět zahraje hudební těleso Točílas. Ústecká premiéra čeká novou dream-popovou dívčí kapelu Meluzína, sobotní program zahájí teprve čtrnáctiletý bubeník Mayor Drummer.

Ze zahraničních hostů vystoupí hardrockoví Stumbling District z Berlína nebo slovenští pop-punkeři Pell-Mell 59. Útulek 2023 zahájí na Litoměřicku žijící ukrajinský písničkář Serhij Jakymčuk se spřízněnými muzikanty. „Dvě původně domluvené kapely musely nakonec hraní zrušit. Jedné plány zkřížilo těhotenství zpěvačky a druhou, která měla přiletět až z Izraele, zastavily logistické problémy ohledně koncertů v Evropě. Věříme ale, že náhrady jsme sehnali více než kvalitní, a to legendární teplické punkáče Do Řady! a progresivně-metalové Pražáky První hoře,” uvedl za pořadatele Jiří Poživil.

Chybět nebudou stánky s občerstvením a stylovým oblečením. Svou činnost představí zvířecí spolky Felisicat a AniDef, dále Knihovna Ústeckého kraje a LIFE České Středohoří. V kempu je možné i stanovat. Více informací najdou zájemci na webu.

Autor: Ústí nad Labem
Zdroj: ČTK