Nová zelená úsporám (NZÚ) bude od letošního září financována z Modernizačního fondu, plánované krácení dotací, které vyplývá z vládního úsporného balíčku, se jí tak podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) netýká. Nové podmínky NZÚ, které jdou dostupné na webu, zjednoduší administrativu, dotace se navíc zpřístupní pro další žadatele, především majitele bytů a bytových domů.

Středočeský kraj rozdělí mezi šest záchranných stanic pro volně žijící zraněné živočichy na dalších šest let přes 20 milionů korun. Krajští radní dnes schválili nové smlouvy platné pro roky 2023 až 2029. Nově je mezi nimi o stanice Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Velký Chlumec, která pečuje o zraněná zvířata v oblasti Černošic.

Dosavadní smlouvy se záchrannými stanicemi platily od roku 2004. „Peníze tak logicky nemohou stačit na pokrytí současných nákladů. Proto jsme se rozhodli smlouvy vypovědět a vypsat veřejnou zakázku na péči o zraněné volně žijící živočichy na území kraje,“ uvedla krajská radní pro životní prostředí Jana Skopalíková (Piráti). Původně kraj vyplácel pěti stanicím částku přes dva miliony korun ročně, nově to bude téměř 3,5 milionu ročně pro šest stanic. Ke stanicím pod ČSOP Vlašim, ČSOP Polabí, ČSOP Rokycany, AVES Kladno a Ochraně fauny ČR přibyla stanice ČSOP Velký Chlumec.
Stanice musí zajistit například dosažitelnost pracovníků od 6:00 do 22:00 denně včetně víkendů a státních svátků, výjezdové služby do smluvených obcí s rozšířenou působností pro zraněná zvířata a odbornou péči o ně.

Středočeské záchranné stanice se každoročně postarají o tisíce živočichů. Jsou mezi nimi například ježci, netopýři, poštolky a další druhy. Některá zvířata se po vyléčení podaří vypustit zpět do volné přírody, část zůstane ve stanici nebo jsou předána novému majiteli.

Autor: Středočeský kraj
Zdroj: ČTK