Město Pardubice vytipovalo další místo, na němž by mohlo postavit zvířecí útulek, a to lokalitu na Dolíčku. Možná jí dá přednost před pozemkem ve Starých Čívicích, kde jsou komplikace se starým silážním žlabem. Město 20 let řeší, kde má postavit nový útulek. Dosavadní areál ve Štrossově ulici chce využít pro stavbu domova pro seniory. V minulosti navrhovaná místa pro výstavbu z různých důvodů nevyšla.

Čas nás začíná trochu tlačit, plánuje se výstavba domova pro seniory, ale myslím, že máme dva tři roky roky čas na to, abychom vybudovali útulek nový. Myslím, že se lidé bojí hluku, a proto se snažíme najít takovou lokalitu, kde by útulek neobtěžoval,“ řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Po letech město našlo místo ve Starých Čívicích, které je dostupné veřejnou dopravou a dál od bytové zástavby. Na městských pozemcích je ale silážní žlab, který patrně patří JZD Československo-sovětského přátelství Svítkov. Družstvo je v likvidaci, jedná za něj insolvenční správce. K tomu se ozval jiný údajný majitel.

Komu desítky metrů dlouhý žlab patří, má rozhodnout soud. Od toho pak město chce rozbitou a nevyužívanou stavbu koupit, zbourat ji, aby byl pozemek vyčištěný. „Během léta bychom měli mít verdikt soudu,“ řekl Klčová.

Radnice zatím nečeká, jak to celé dopadne, a dál hledá jiné místo. Znovu se sešla i s majitelem dančí obory ve Starých Čivicích, jestli nezměnil názor. V minulosti blízkost útulku odmítl a trvá na tom nadále. Nechce, aby divoká zvířata rušili psi. Obora je v jiné části Čívic než silážní jáma. „Skoro se nám zdá, že na Dolíčku je to nejlepší, v okolí jsou jen garáže a fotbalové hřiště. Musíme zjistit, zda je místo vhodné pro městskou policii, která tam má mít zázemí, a pro dobrovolníky, kteří chodí venčit psy,“ řekla Klčová.

Nový útulek má být moderní zařízení za desítky milionů korun. Umístěna tam má být veterinární ordinace i prostory pro služební psy městské policie.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK