Plánovaná spalovna komunálního odpadu v Příbrami, kterou chce vybudovat městská teplárna Energo Příbram, má vyjít na stovky milionů až miliardu korun. Město by mohlo s teplárnou uzavřít memorandum o spolupráci, řekl dnes novinářům starosta Jan Konvalinka (za ANO). Vedení Příbrami s výstavbou spalovny souhlasí, chce ale posouzení vlivu na životní prostředí. Zařízení má kapacitou vystačit pro město a okolní obce.

Příbramská teplárna není nijak majetkově propojena s městem. Energo Příbram patří do skupiny Natland, která se soustředí především na nemovitosti, finance a moderní technologie.
Energo Příbram má už podle Konvalinky předjednáno financování celého projektu. „Není to levná věc, tam se mluví o vyšších stovkách milionů až miliardě korun. Teplárně to jednoznačně dává smysl, protože odpad je komodita, které bude vždycky dost. Na rozdíl od štěpky, které na trhu ubývá a je dražší,“ uvedl Konvalinka.

Pro Příbram je podle něj projekt zajímavý kvůli tomu, že se blíží konec skládkování a město bude muset tento problém řešit. Dobrovolný svazek obcí, jehož členem je i Příbram, již schválil uzavření memoranda se společností ČEZ, které se týká možného odvážení odpadu do spalovny u Mělníka. „V případě, že bychom neuspěli s naším lokálním záměrem, tak je tady ještě taková alternativa,“ dodal starosta. Poukázal na to, že pokud by se odpad likvidoval v Příbrami, byla by cena za svoz odpadu nižší a zároveň by nestoupala cena tepla.

Autor: Město Příbram
Zdroj: ČTK