Býk zpětně šlechtěného pratura doplnil tento týden skupinu kopytníků v pastevní rezervaci Janovský mokřad u dálnice D5 nedaleko Nýřan na Plzeňsku. Dvouleté zvíře přijelo z Nizozemí. V rezervaci, kterou vytvořil Plzeňský kraj, už žije menší skupina divokých koní a od začátku loňského roku také tři samice praturů. Příjezdem samce vznikla v Česku čtvrtá chovná linie zpětně šlechtěných praturů.

Dvě jsou v rezervaci v Milovicích, jedna u Uherského Hradiště a čtvrtá nově v Nýřanech, řekl Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina, která založila milovickou rezervaci. „Nově zakládaným rezervacím velkých kopytníků poskytujeme naše nejlepší přírůstky. Jde proto o výrazně kvalitnější zvířata, než která v roce 2015 vytvořila základní chovnou skupinu v bývalém vojenském prostoru Milovice. Je velmi důležité, aby se geny zvířat z nově zakládaných rezervací dál podílely na celkovém chovu zpětně šlechtěných praturů v rámci Evropy,“ uvedl Dostál.

Spolu s býkem přijela do Janovického mokřadu také jalovice pratura. Není sice nezbytná přímo pro samotný chov, byla ale důležitá pro dobrý průběh transportu. „Pratuři jako zvířata žijící ve skupině těžce snášejí izolaci od stáda. Společná cesta s jalovičkou, i když byla zvířata umístěna v oddělených sekcích, tak u býka výrazně snížila stres během dlouhé cesty,“ vysvětlil Dostál.

Kraj vyhlásil Janovský mokřad přírodní rezervací 24. května 2021. Vykoupil desítky hektarů pozemků a zabránil tak tomu, aby se rozsáhlé mokřiny a divočina, kde se vyskytuje až 60 druhů vzácných ptáků i dalších živočichů, vysušily a začala tam zemědělská činnost nebo tam vznikla dálniční odpočívka pro kamiony. Rezervace má rozlohu přes 70 hektarů. Lze tam spatřit vzácné ptačí druhy, jako jsou například polák malý, bramborníček hnědý nebo jeřáb popelavý. Předmětem ochrany jsou převážně mokřadní biotopy – rákosiny, křoviny, rašelinné a podmáčené plochy nebo trvale zaplavené tůně s neupraveným vodním režimem a výskytem zvláště chráněných druhů živočichů. Výběhy pro velké kopytníky mají kolem 20 hektarů.

Autor: Česká krajina
Zdroj: ČTK
ZDROJ FOTO: Česká krajina