Firma Zevo Písek si na stavbu společného zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo) Písku a Strakonic vezme investiční bankovní úvěr asi 800 milionů Kč. Firma získala z Modernizačního fondu dotaci 1,3 miliardy Kč na stavbu. Jde o 61 procent nákladů. Kapacita spalovny bude 50.000 tun, vyplývá z podkladů v databázi EIA.

Stavba bude hotová v roce 2028, řekli zástupci Zevo Písek. Strakonice půjčí firmě tři miliony Kč na projektovou přípravu. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Spalovna by měla vzniknout v areálu písecké teplárny. Opozici vadí, že do dnešního dne neměla ke stavbě bližší informace.

V Písku je společná skládka pro města Písek a Strakonice. Vlastníme ji napůl, takže pro nás je nejjednodušší dovézt odpad do Písku. Pokud to budeme pálit v Písku, nemusíme ho vozit nikam dál a strašně ušetříme za dopravu, a to je ekologické, že nebudeme jezdit do jiné spalovny. Když ji postavíme tam, budeme navíc vyrábět teplo, které budeme prodávat písecké teplárně, a budeme za něj tržit nějaké peníze. Mělo by to být pro ten okruh obcí nejekologičtější a nejlevnější řešení,“ řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Stavba potrvá zhruba tři roky.

Pro třímilionovou půjčku Strakonic firmě dnes hlasovalo 16 ze 17 přítomných zastupitelů. Zdržel se František Burda, jediný přítomný za opoziční hnutí Jihočeši 2012. „Jako opozici nás zajímá, jak to bude s financováním. Máme jen informaci, že se podařilo získat dotaci asi 1,3 miliardy korun, ale to je 60 procent nákladů, nevíme, jak to bude s dalšími 40 procenty, což je nějakých 800 milionů. Pan místostarosta nám poslal jen velmi jednoduchou prezentaci, ale v ní nic o financování není,“ řekl před jednáním opoziční zastupitel a někdejší starosta Pavel Vondrys (Jihočeši 2012).

Zařízení by mělo ročně zpracovat 50.000 tun odpadu z obou měst i okolních obcí. Svozová vzdálenost bude 30 kilometrů. Náklady na stavbu budou 2,1 miliardy korun. Písecký starosta Michal Čapek (ANO) již dříve řekl, že zájem vozit odpad do píseckého zařízení mají i města z okolí jako Vodňany, Blatná, Milevsko či Týn nad Vltavou.

Písecké Zevo zatím nemá od ministerstva životního prostředí (MŽP) souhlasné stanovisko ohledně posouzení vlivů na životní prostředí ke stavbě, takzvané stanovisko EIA. V červenci podá společnost doplněnou žádost. Firma Zevo Písek je dceřiná společnost firmy Odpady Písek, v níž vlastní Strakonice 50 procent. Společnost Odpady Písek měla v roce 2021 tržby 36,2 milionu Kč a vykázala zisk po zdanění 1,9 milionu, vyplývá z účetní závěrky. Loňské výsledky zatím nezveřejnila. Jak dnes řekl Hrdlička, zatím není jasné, kdo a čím by za úvěr 800 milionů na stavbu Zevo ručil.

Zařízení pro energetické využití odpadu chystají v kraji také České Budějovice a Tábor. Zevo v Budějovicích chce stavět tamní teplárna, roční kapacita by měla být 160.000 tun odpadů. Tábor hodlá likvidovat odpad v nedaleké Plané nad Lužnicí, kde Zevo plánuje firma C-Energy Planá. Zevo chce zkušebně spustit v roce 2026. Investice bude 2,1 miliardy Kč. Kapacita bude 32.000 až 80.000 tun odpadů za rok, zařízení bude spalovat směsný i dřevní odpad ze třech krajů, Jihočeského, Středočeského a Vysočiny.

Autor: Zevo Písek
Zdroj: ČTK