V ústecké zoologické zahradě a chomutovském zooparku v parnech dopřávají zvířatům různé druhy ochlazení. Studenou sprchu si oblíbila lama a pštrosi v Ústí nad Labem, proudem vody pak osvěžují losa v Chomutově. Na sněhu, vyrobeném v chomutovském zimním stadionu, zase řádí ve vedrech pižmoň. Návštěvníky ale horké počasí zatím neodrazuje.

V zoologických zahradách v Ústeckém kraji chovají většinou středoevropské a dále asijské a africké druhy zvířat, která horka snášejí dobře. Panující nadprůměrné teploty jsou ale i pro některé jedince původem z teplých krajů příliš vysoké. Řada zvířat se schovává do stínu. „Velmi pečlivě kontrolujeme, zda mají všechna zvířata dostatek vody v napajedlech. Vybrat si mohou, zda chtějí být ve výběhu, nebo uvnitř,“ řekla mluvčí ústecké zoo Veronika Schranková. U některých zvířat se podle ní osvědčilo také ledové osvěžení.

V jednom výběhu jsou společně s velbloudy lamy. Jedna z nich si oblíbila sprchu. Sotva chovatel Vítězslav Rokos začal vytahovat hadici, hned k němu zvíře přiběhlo. „Sprchování si vyloženě užívá. Další zvědavci z výběhu přihlíží, ale žádný odvahu ještě nenašel,“ řekl chovatel. Sprchovat se ochotně nechají také tři pštrosi. Ještě mokří se po koupeli válejí na zemi.

Lemuři dostávají pro zpestření jídelníčku v horku ledovou svačinu. Zmrzlé nanuky z melounu, mrkve a borůvek jim dnes chovatelé navěsili na stromy. Jeden přes druhého se předháněli v ochutnávání. Nanuk z jablek a mrkve dostal také rosomák. V obavě, aby mu přihlížející skupina dětí pamlsek nesebrala, odnesl si zmrzlou hroudu z dobrot do ústraní.

Stín v parnech vyhledávají také zvířata v chomutovském zooparku. V celém areálu je dostatek stromů, pod nimiž se teď často schovávají i turisti. „Parna jsou opravdu mimořádná. Například jeleny jsme nikdy dříve ve vodě neviděli, a teď se sami rozhodli vykoupat,“ řekla ředitelka Věra Fryčová. Vodou stříkají tamní chovatelé losa nebo medvěda. Pižmoň si zase může v hicech užívat dokonce i sněhu, který sem vozí ze zimního stadionu. „Neobsahuje žádné chemikálie, takže ho můžeme využít,“ uvedla Fryčová.

Bedlivě kontrolovat zvířata, ale i návštěvníky, budou v Ústí nad Labem i Chomutově o nadcházejícím víkendu. Teploty totiž mohou podle předpovědi meteorologů vystoupat až na 37 stupňů Celsia.

Autor: Ústecká zoo
Zdroj: ČTK