Stotisícový Liberec kvůli horku a suchu pozastavil od začátku léta celoplošná sečení trávníků na pozemcích města. Pracovníci městských technických služeb (TSML) dělají jen takzvané mozaikové seče anebo nesekají vůbec.

„Abychom fauně a flóře dali nějakou možnost přežít. A povšimněte si, že také kolem stromů necháváme trávu delší, aby kořenový systém stromů byl více ochráněn,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO). Omezení by podle něj mělo platit po celé letní období, záležet bude na počasí.

Pro lepší klima jezdí navíc po Liberci od začátku léta stejně jako v minulých letech cisterny. „Jakmile je více než 28 stupňů Celsia, tak vyráží naše dvě cisterny. Jedna má spodní trysky, které zkrápí ulice, a jedna má vrchní trysky, které provlhčují vzduch,“ uvedl náměstek. Voda do cisteren se bere z Harcovského potoka, z malé nádrže před vypuštěnou přehradou. „Za osmihodinovou směnu se tam cisterna otočí asi šestkrát. A snažíme se ochránit lokality, kde je největší teplo, to znamená je tam nejvíce zpevněných ploch a nejméně zeleně. Takže zejména centrum města, ale i některá sídliště,“ dodal Šolc.

Autor: Město Liberec
Zdroj: ČTK