Multižánrový festival Žítkovská Kopa, který se v sobotu 12. srpna uskuteční v Žítkové na Uherskohradišťsku, láká na hudbu, jógu, procházku krajinou, ukázku sokolnictví i prohlídku zbraní. Nultý ročník akce propojuje aktivity místních spolků, obce, pracovníků v kultuře a také podporovatelů místního kulturního, sportovního a společenského dění, sdělil za pořadatele Tomáš Hradil.

Na fotbalovém hřišti a okolo Hotelu Kopanice jsou od 17:00 připravena hudební vystoupení kapel několika žánrů. Folklor zastoupí místní ženský soubor Čečera a Horňácká Muzika Petra Mičky, worldmusic nabídne Hrubá Hudba, folk písničkářka Lucie Redlová a countryblues kapela Flower Creek. Písničky v rytmu ska a punku zahraje skupina Los Perdidos.

Hudebnímu programu bude od 13:00 předcházet fotbalové utkání Žítkové s nedalekým Starým Hrozenkovem. „Celý festival doplní doprovodné akce pro rodiny s dětmi,“ uvedl Hradil. Ráno si zájemci zacvičí jógu, na dopoledne je připravena procházka žítkovskou krajinou, po poledni se lidé budou moci nechat ozdobit henou.

Ještě před zahájením bloku koncertů přichystají myslivci ze Žítkové ukázku práce sokolníka, prohlídku zbraní nebo poznávací kvíz, návštěvníci budou moci zavítat také na prohlídku růžové zahrady. „Pro návštěvníky bude ve chvíli klidu připraven i Pojízdný antikvariát Potulné knihy. Kromě bohaté nabídky nápojů organizátoři chystají zvěřinové speciality i vegetariánské pochoutky,“ doplnil Hradil. Podrobnosti včetně programu festivalu jsou zveřejněny na sociální síti.

Obec Žítková, v níž žije asi 180 lidí, leží u hranic se Slovenskem, v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Je oblíbeným cílem turistů a cyklistů. Vesnici proslavila kniha Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně o ženách obdařených schopnostmi léčit i vidět do budoucnosti.

Autor: Tomáš Hradil
Zdroj: ČTK