Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku zasvětí tento pátek noc netopýrům a vrápencům. Zájemci se dozvědí od odborníků detaily z jejich života, ale i to, jak se tito savci váží a měří. Návštěvníky čeká i netradiční prohlídka podzemního labyrintu s baterkami. Netopýry si budu moci prohlédnout i zblízka, odborníci totiž plánují také jejich odchyt do sítí, sdělili zástupci jeskyně. Akce je součástí letošní Mezinárodní noci pro netopýry.

V jeskyni Na Špičáku pobývá kromě několika druhů netopýrů významná populace kriticky ohroženého vrápence malého. Akce začíná od 18:00 herní hodinkou pro nejmenší návštěvníky, v 19:30 začne odborná část, kdy se návštěvníci dozví informace o letounech, jejich druzích, stavbě těla nebo složení potravy, ale i o metodách výzkumu nočních tvorů. „Seznámíme posluchače s tím, co lze zjistit kroužkováním netopýrů, nebo proč se některé druhy už nekroužkují. Nebudou chybět ani informace o průběhu letního a zimního monitoringu. V neposlední řadě ukážeme batdetektory. Ty jsou pro nás při výzkumu netopýrů velkými pomocníky,“ uvedl Vladimír Hanzal z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Zhruba po hodině zamíří účastníci do podzemí na individuální prohlídku jeskyně. „Nebude ale s výkladem, na druhé straně však bude oproti těm běžným o něco dobrodružnější. Elektrické osvětlení totiž necháme spát. Doporučujeme proto, aby si návštěvníci donesli baterky,“ uvedla správkyně jeskyně Andrea Švubová. Po návratu z labyrintu čeká návštěvníky ukázka netopýrů odchycených do speciální sítě umístěné nad vchodem do jeskyně. Mezinárodní noc pro netopýry v jeskyni završí dokumentární film Netopýři ve tmě.

Výskyt letounů mapovali odborníci v jeskyni Na Špičáku, která je nejstarší písemně doloženou jeskyní v ČR, naposledy letos v únoru. Zmonitorovali bezmála 130 vrápenců malých. Během svého pravidelného průzkumu narazili zoologové i na několik netopýrů brvitých, velkých, vodních a také na jednoho netopýra řasnatého. Dohromady napočítali přes 150 letounů, uvedla zástupci jeskyně na sociální síti.
Akce spojené s Mezinárodní noci pro netopýry se letos uskuteční i ve dvou dalších zpřístupněných jeskyních – v Chýnovské na Táborsku v pátek 8. září a ve Sloupsko-šošůvských v Moravském krasu v sobotu 16. září. Cílem akce je odbourat mýty a historky, které si lidé zpravidla s netopýry spojují.

Autor: AOPK ČR
Zdroj: ČTK