Studenti Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem v září usednou do tříd v opravené budově. Objekt se za tři roky zcela proměnil. Jeho součástí je přednášková aula a minipivovar. Do rekonstrukce a vybavení Ústecký kraj investoval 482 milionů korun včetně DPH. Na svém místě už jsou stoly, počítače i stahovací plátno, kvůli jehož váze se musela vyztužit stěna.

„Po letošních prázdninách si velmi oddychnu. Teď běžíme do cílové rovinky, aby 4. září byla žákům moderní škola plně k dispozici,“ řekl ředitel Michal Šidák. Učitelé přestěhovali své věci ze staré budovy před koncem školního roku. V létě do objektu postupně dodávaly firmy vybavení od počítačů přes branky na florbal až po židle do nové jídelny, kde budou mít studenti možnost stolovat i venku.

Z původní budovy školy, která dříve sloužila pouze studentům střední odborné školy, zbyla jen obvodová konstrukce. Vyměněná jsou okna, která mají nyní trojité zasklení a také jsou v nich akustická předskla, aby ve třídách nebyl slyšet hluk z dopravy. Nové jsou dveře, zateplená fasáda, střecha. „Stáli jsme před rozhodnutím, do kterého objektu investovat. Z objednané studie vyšlo, že méně nákladnější a vhodnější je opravit budovu v ulici Stará,“ uvedl krajský radní Tomáš Rieger (ODS). Budova v ulici Stavbařů, kde se doteď gymnazisté učili, je podle Šidáka v havarijním stavu. Kraj jí podle Riegera ještě využije pro potřeby jiných škol. Teď se tam přestěhují žáci střední školy a učiliště ze čtvrti Krásné Březno, která se bude opravovat, za rok je pak vystřídají studenti průmyslovky ze školy ve čtvrti Dobětice ze stejného důvodu.

K hlavní budově přibylo venkovní hřiště a aula. Do ní se vejde 162 lidí včetně dvou vozíčkářů. Ve škole jsou tři chemické laboratoře, IT učebny, vzniklo nové atrium, které funguje jako relaxační zóna. K dispozici studentům bude zmodernizovaný školní minipivovar. „Slouží čistě pro účely praktického vyučování, studenti si mohou vyzkoušet, jak se vaří pivo,“ řekl ředitel.

Stavební práce skončily loni v srpnu. Celý rok tak prakticky trvalo dokončení investiční akce, přesto budova podle Riegera stále není zkolaudována. „K předčasnému užívání jsme školu dostali až v prosinci 2022, dlouho trvalo připojení do sítě a jiné věci, ale teď už je vše téměř hotovo a kolaudaci očekáváme na podzim,“ řekl.

Kapacita školy je 720 dětí, v novém školním roce jí bude navštěvovat 662 žáků. Jejich bezpečnost je zajištěna mimo jiné pomocí čipů, kterými se děti dostanou dovnitř. Vstup do areálu školy, která je plně bezbariérová, hlídá vrátný. Nová parkovací místa jsou u auly, kde budou učitelé ve vyšších ročnících simulovat vysokoškolskou výuku, ale sloužit bude i jako místo pro setkávání rodičů a partnerů školy.

Autor: Gymnázium a SOŠ dr. Václav Šmejkala
Zdroj: ČTK