Na projekty zaměřené na zadržení vody v krajině rozdělí letos Liberecký kraj téměř devět milionů korun. Peníze z dotačního programu získá 18 projektů, jeden nesplnil podmínky, dotace musí ještě schválit zastupitelstvo, řekl dnes ČTK krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). Projekty zaměřené na zmírnění dopadů sucha podporuje Liberecký kraj ze svého dotačního programu od roku 2019, za tu dobu podpořil 85 projektů, na které rozdělil bezmála 45 milionů korun.

Cílem programu je podle Židka zakládání a obnova přirozených vodních prvků, žadatelé mohou získat peníze na vybudování nových tůní či mokřadů, revitalizaci rybníků a toků, ale také na zpomalení odtoku vody z krajiny. „Krajské dotace pomohly rozhýbat realizaci drobných, přírodě blízkých opatření,“ řekl. Třeba ve Václavicích na Liberecku vznikla za přispění kraje soustava 20 mokřadních tůní na zemědělské půdě, ve Svijanech díky dotaci vrátili dolní tok Příšovky do původního koryta.

„Ve spolupráci s Lesy České republiky postupně vzniklo na území Libereckého kraje 49 tůní pro zvýšení retenční kapacity lesů,“ řekl Židek. I v letošním roce byly právě Lesy ČR jedním z žadatelů o krajskou dotaci, za přispění kraje plánují zhruba za 320.000 korun vybudovat v lesích v Libereckém kraji dalších 13 přehrádek a čtyři tůně, které pomohou v lesích udržet vodu a zabránit jejímu rychlému odtoku. Podobné projekty připravily například i liberecké městské lesy, Jizersko-ještědský horský spolek nebo Společnost pro Jizerské hory.

O peníze z programu na podporu retence vody v krajině a adaptace sídel na změnu klimatu mohou žádat obce, neziskové organizace, zemědělci, vlastníci lesů nebo fyzické osoby. Na projekt mohou získat od 50.000 korun do jednoho milionu. „Dotace poskytujeme až do 70 procent celkových nákladů projektu. Peníze je možné získat i na spolufinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí či dalších dotačních zdrojů,“ doplnil Židek.

Sucho trápí nejvíc oblasti v česko-polském pohraničí – Frýdlantsko, Hrádecko a Chrastavsko, kde vysychají studně i potoky. Důvodem je tam i pokračující těžba uhlí na polské straně spojená s odčerpáváním obrovského množství vody. Na projekty z této oblasti mohou tamní obce žádat dotace také z Fondu malých projektů Turów, kde se bude ve druhé výzvě rozdělovat bezmála 14,5 milionu korun (599.615 eur). Žádat je možné do 5. září, na dokončení projektu pak mají žadatelé víc než dva roky, hotovo musí mít do konce roku 2026.

Autor: Liberecký kraj
Zdroj: ČTK