Během listopadu město Pardubice nejspíš začne s úpravou části Masarykova náměstí. Postupně tam vysadí 90 stromů, prostor zatravní, vzniknou tam cesty s lavičkami. Pozemek u obchodního centra je dlouhodobě nevyužitý a nevzhledný. Novinářům to řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Projekt má dvě fáze. První zahrnuje výsadbu stromů kolem obchodního centra a polikliniky. Ve druhé etapě se budou instalovat lavičky, budovat cesty a vysazovat okrasné a trvalkové záhony. „Vznikne tam sad, který bude okrasný a kvetoucí, vznikne alej, která povede až k ulici Závodu Míru. Doufáme, že v průběhu listopadu by se mohla začít na pozemku vyměňovat zemina a pak sázet. V příštím roce by už místo mohlo být hezčí. Příští rok bychom také mohli zahájit druhou fázi projektu,“ řekla Klčová.

Projekt je součástí adaptačního opatření na dopady klimatické změny. Stromy budou odolné proti výkyvům počasí, město nechá vysadit akáty, pavlovnie, okrasné třešně, višně či břízy. Nynější stromy ošetří odborná firma. Projekt musí ještě schválit v pondělí zastupitelé. „Do zastupitelstva jdeme s tím, aby nám povolilo výběrové řízení na zhotovitele. Máme požádáno o dotaci, která by měla pokrýt 90 procent nákladů, které budou 1,2 milionu korun,“ řekla Klčová.

Nákupní středisko je v centru města od roku 2008, stavěla ho společnost Afi Europe. Pozemky, dohromady 10.000 metrů čtverečních, firma koupila od města za 300 korun za metr čtvereční s podmínkou, že poté postaví také hotel a byty. Na hotel ale firma nesehnala nájemce a byty nepovolili hygienici. V roce 2010 proto zastupitelé zprostili firmu závazku dál stavět. Právě na těchto uvolněných pozemcích vznikne park.

Autor: Město Pardubice
Zdroj: ČTK