Lidé v Litvínově na Mostecku zaplatí za svoz a likvidaci odpadu 800 korun za rok. Doposud poplatek činil 250 korun. Město zavádí úlevu pro lidi od 65 let a děti do 15 let, tyto dvě skupiny zaplatí polovinu. Za svoz vydá radnice ročně téměř 30 milionů korun. Se zvýšením poplatku dnes souhlasili po dlouhé debatě zastupitelé. Pro jich hlasovalo 16, proti bylo pět a dva se zdrželi.

Schválená obecní vyhláška posouvá od nového roku splatnost poplatku z 30. června na 30. listopadu. Důvodem pro zvýšení částky jsou podle vedení města rostoucí výdaje. Z poplatku radnice získá ročně necelých osm milionů korun. „Rozdíl 22 milionů korun mezi výdaji a příjmy je markantní, doposud lidé neplatili ani korunu denně za odpady,“ uvedla vedoucí finančního odboru Jana Lanková.

Z minulých let vyplynulo, že zhruba 21 procent obyvatel poplatky neplatí. Opoziční zastupitelé proto navrhovali jiný způsob výběru poplatku než, aby poplatek platil občan s trvalým pobytem na území města. Milan Šťovíček (STAN) kritizoval zavedení úlevy, podle něj rodiny vyprodukují nejvíce odpadu, navrhl udělat úlevy pro ty, kteří třídí. „Chápu, že vedení města hledá zdroje příjmu, poplatek neodpovídal tomu, co město vynakládá. Byli jsme připraveni hlasovat pro, ale zaskočily mě úlevy,“ uvedl.

Zásadně proti zvýšení poplatku vystoupil Petr Marvan (SPD s podporou Trikolory). Uvedl, že zvýšení poplatku o 220 procent není přijatelné, když vedení města například není ochotno šetřit na odměnách.
Poplatek za odpad zvyšuje řada měst v České republice. Most ho po šestnácti letech znovu zavádí. Zdarma mají zatím svoz odpadu v Ústeckém kraji obyvatelé Teplic.

Autor: Město Litvínov
Zdroj: ČTK