Stát minulý rok vyplatil na kompenzacích za škody způsobenými vlky zhruba 9,7 milionu Kč (400.000 eur). Počet útoků na hospodářská zvířata vzrostl z asi 300 v roce 2018 na téměř 700 kusů dobytka v loňském roce, nejčastěji šlo o ovce. Na konferenci Federace mysliveckých organizací Evropské unie (FACE) to řekl Miloš Ježek z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity (ČZU).

Podle něho za loňský rok bylo v ČR podle oficiálních údajů 24 teritorií vlka, což odpovídá asi 150 jedincům. Uvedl, že letos se již objevují případy smeček, které se pohybují ve vnitrozemí a které se již také rozmnožily.

„Čelíme otázce, jakým způsobem se k hospodaření s vlkem postavit,“ dodal. Poukázal na to, že podle platné legislativy patří vlk mezi druhy, které mají být myslivecky obhospodařované, ale za současných podmínek je myslivci lovit nemohou. Uvedl, že vlky nejčastěji usmrcují srážky s automobily, ale dochází i k nelegálnímu lovu. Doplnil, že hospodaření s vlčí populací má na starost ministerstvo životního prostředí, které poskytuje například dotace na různé způsoby ochrany stád pro zemědělce.

Ježek dále uvedl, že v současné době vlci uloví zhruba 12 kusů zvěře na 1000 hektarů, zatímco myslivci ročně uloví kolem 50 kusů na stejně velkém území. Za celý rok se tak odstřelí v celé ČR kolem 400.000 kusů spárkaté zvěře. Podle něho je však zároveň nyní velký tlak na to, aby se střílelo více zvěře, která je přemnožená. Podle Ježka se také diskutuje o tom, zda by se měl vlk ze seznamu zvěře v zákoně odstranit.

Na konferenci vystoupila řada řečníků, kteří popisovali situaci s velkými šelmami například ve Španělsku, Rumunsku nebo Litvě. „Vlkovi se daří dobře. Populace jsou stabilní nebo se dokonce zvyšují,“ řekl tajemník FACE David Scallan. Imrich Šuba ze Slovenska upozornil na to, že chování volně žijících šelem, jako jsou medvědi, vlci nebo rysi, se mění a důkazy lze vidět v řadě evropských zemí. I to je podle něj důvod, proč by se mělo přistoupit k redukci populace. Na Slovensku se téma přemnožených medvědů stalo i součástí předvolebních kampaní.

Ovidiu Ionescu z Rumunska na konferenci ukázal několik snímků, kde se medvědi pohybují přímo ve městech nebo na vesnicích. Došlo i na případy, kdy vstupují do domů nebo lezli po střechách. „Máme medvědy, kteří nejsou uložení k zimnímu spánku, protože je k disposici potrava,“ upozornil. Uvedl, že podle odhadů je v Rumunsku nejméně 8000 medvědů, přičemž optimální populace je 4000. V Rumunsku také dochází k útokům na lidi, například v roce 2021 zemřeli čtyři lidé.

Daniel Ligné ze Švédska uvedl, že v jeho zemi podle hrubých odhadů žije po letošních přírůstcích 500 až 550 vlků. Vlci ve Švédsku působí škody na stádech sobů. Nejen, že zvířata uloví, ale stáda rozeženou. „Chovatelé tráví týdny tím, aby je opět sehnali dohromady,“ doplnil Ligné.

Autor: FACE
Zdroj: ČTK