Téměř 2000 dobrovolníků se dnes v Beskydech zapojilo do tradiční akce Poděkuj horám. Ve čtyřech lokalitách uklidili z lesů a okolí silnic 5,5 tuny odpadu. Na svazích hory Stolová pak dalších 100 dobrovolníků vysadilo 1000 buků.

Akce Poděkuj horám se konala na stanovištích v Čeladné, Frýdlantu nad Ostravicí, na Ondřejníku a Ostravici. Zapojili se do ní především rodiny s dětmi, mladí lidé, ale také školáci nebo skauti. Smyslem přitom nebyl jen samotný úklid. Dobrovolníci se především snažili poukázat na to, že mezi námi žijí lidé, kteří i v dnešní době odhazují odpady v přírodě a znečišťují tak životní prostředí,“ uvedla předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.

Novinkou akce bylo sázení stromů v lokalitě zasažené houbou václavkou a kůrovcem, kde dobrovolníci vysazovali buky. „I tato aktivita měla spíše symbolický charakter. Hlavním záměrem je poukázat na to, že jedním z důvodů rozšíření kůrovce jsou klimatické změny způsobující sucho. Právě nové stromy přitom dokážou eliminovat produkci skleníkových plynů a zpomalovat oteplování planety,“ řekla Piechowicz.

Akce se konala ve spolupráci s Biskupskými lesy a podporuje ji společnost Heimstaden, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. „Pro nás je důležité, že se do akce Poděkuj horám zapojily především skupinky mladých lidí, ale také maminky, které s sebou vzaly nejmenší děti. Věřím, že si zodpovědná nová generace i tímto vytváří pevný vztah k našemu regionu a v budoucnu zde budou tito mladí lidé tvořit lepší místo k životu,“ řekl generální ředitel společnosti Jan Rafaj.

Autor: Spolek Čisté Beskydy
Zdroj: ČTK