Provoz tří ze čtyř sběrných dvorů v Hradci Králové, které provozuje společnost Hradecké služby (HS), bude od 1. listopadu rozšířen. Zvýšením dostupnosti sběrných dvorů chce radnice snížit množství odpadu ve městě. Ve sběrném dvoře Bratří Štefanů navíc přibude kontejner pro věci s opětovným využitím v projektu re-use. Město zároveň chystá stavbu pátého sběrného dvora. Čtyři přestávají stačit.

Pokud chceme snižovat množství odpadu ve městě, musíme zajistit lepší kvalitu služeb v tomto odvětví. Rozhodli jsme proto o prodloužení otevírací doby u některých sběrných dvorů. Právě lepší dostupnost by mohla lidi motivovat k tomu, aby například nepoužívanou skříňku nevyhazovali k popelnicím, ale odvezli ji do sběrného dvora. Tam pak může zamířit třeba do re-use pointu,“ uvedl náměstek primátorky pro rozvoj města Lukáš Řádek (TOP 09).

Pracovní doba sběrných dvorů U Labe, Temešvár a Na Brně bude jednotná, od 8:00 do 18:00. Výjimkou je sběrný dvůr v ulici Bratří Štefanů, který bude otevřen ve stejném režimu jako dosud, tedy ve středu a v pátek od 13:00 do 18:00 a v sobotu od 8:00 do 16:00. Více informací je na webu. Prodloužení otevírací doby by mělo zůstat do doby, dokud nebude otevřen další sběrný dvůr v Hradci Králové. „Máme hotové veškeré přípravy a plány, ale zatím se nám nepodařilo získat všechny potřebné pozemky pro tento účel,“ uvedl Řádek.

Pátý sběrný dvůr by měl vzniknout v ulici V Mlejnku na okraji Moravského Předměstí. Měl by ulevit zejména sběrnému dvoru v ulici Na Brně. Odevzdání odpadů s výjimkou stavebních a demoličních odpadů do sběrných dvorů je pro lidi s trvalým bydlištěm v Hradci Králové zdarma.

Rozšíření re-use pointů o další, pátý, lodní kontejner, vyšlo zhruba na 100.000 korun včetně DPH. Je v areálu sběrného dvora v ulici Bratří Štefanů a poskytne věci určené k opětovnému využití, informovali zástupci Hradeckých služeb. Re-use pointy jsou také ve sběrných dvorech Na Brně, Temešvár a U Labe.

„Nově bude 5. října v Kotěrově ulici za muzeem otevřen také re-use bazar neboli dobročinný obchod, kde budou oproti re-use pointům ve sběrných dvorech občanům k dispozici také použité, řádně zkontrolované, elektrospotřebiče,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Město spustilo projekt re-use a první re-use point v roce 2020 právě v areálu sběrného dvora v ulici Bratří Štefanů. Cílem projektu je předcházení vzniku odpadů, zvýšení udržitelnosti a pomoc sociálně slabším lidem. Od zahájení projektu bylo tímto způsobem získáno více než 500.000 korun.
Základní poplatek za vyvážení popelnic a likvidaci odpadu činí letos v Hradci Králové 600 korun za dospělého a je stejný jako v letech 2020 až 2022. Systém svozu a likvidace odpadů není v Hradci Králové finančně soběstačný, radnice ho dotuje.

Autor: Hradecké služby (HS)
Zdroj: ČTK