Ve sportovním areálu Baník vybuduje Sokolov dvě retenční nádrže na zachycování dešťové vody. V létě poslouží pro zavlažování a kropení hřišť a v zimě na výrobu ledu a údržbu ledové plochy na zimním stadionu. Město by tím mělo výrazně ušetřit za vodu, řekl sokolovský starosta Petr Kubis (ANO).             

Měly by zde být vybudovány dvě retenční nádrže o kapacitě asi 330 metrů krychlových. My na ně dostaneme finanční prostředky z dotačního titulu. Celá akce bude v objemu asi 16 milionů korun s tím, že dotace nám zaplatí větší část. Nezaplatí nám pouze neuznatelné náklady, které jsou v rámci projektové dokumentace, a daň z přidané hodnoty,“ řekl starosta. Město získá dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

Záměrem je vybudovat dvě retenční nádrže a dešťovou kanalizaci. Voda bude stahována ze střešních plášťů čtyř budov, a to z hlavní fotbalové tribuny, ubytovny, šatny fotbalového klubu a zimního stadionu.
Vybudování retenčních nádrží v areálu Baník je nejnákladnějším a zatím posledním projektem na zachycováním dešťové vody. Nádrže už slouží například v Domě dětí a mládeže či několika mateřských a základních školách.

Využití dešťové vody se tam podle starosty osvědčilo. Radnice nyní hledá další místa, kde by měly nádrže uplatnění. V úvahu připadají další školy, příspěvkové organizace či sportoviště. Využít chce také dotačního titulu ministerstva životního prostředí.

Autor: Sokolov
Zdroj: ČTK