Základní školy v Bohumíně na Karvinsku se chystají investovat do dalších energeticky úsporných opatření. Chtějí k tomu využít část peněz, které se jim letos podařilo ušetřit na výdajích za energie. Třídy a tělocvičny tak čeká výměna starých světel za LED osvětlení.

V rozpočtech našich příspěvkových organizací na letošní rok byly finance na spotřebu energií mimořádně zafixovány. Školy zpracovaly prognózu předpokládané spotřeby a odhad úspor představoval v polovině letošního roku osm milionů korun,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (SOCDEM). Předpokládá, že finální úspora za letošní rok bude ještě vyšší.

Dodal, že někteří ředitelé projevili zájem využít část ušetřených peněz na investice spojené s energetickou úsporou, a to zejména na obnovu osvětlení, Město se rozhodlo, že jejich požadavku vyhoví. Školy tak do úspornějšího osvětlení investují téměř 1,7 milionu korun.

Přes půl milionu korun poslouží Bezručově základní škole na nové lampy ve třídách, družině, na chodbě v prvním patře a také v tělocvičně. Masarykova škola vymění za 450.000 korun světla v knihovně, sborovně a vstupu do budovy. „Lepší světelné podmínky budou mít i žáci pudlovské školy, kde se za 200.000 korun instalují nové zářivky ve třídách. Benešova škola se kromě výměny lamp v jedné z učeben pustí i do výměny topných ventilů, celkem akce vyjde na 100.000 korun,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Pavla Skokanová. Úspory využije i místní Dům dětí a mládeže Fontána, který plánuje vyměnit světla v tělocvičně za 400.000 korun.

Do instalace šetrného osvětlení investuje i sama bohumínská radnice. Do poloviny přespříštího roku vymění v ulicích města 788 svítidel, dalších 58 světel pracovníci technických služeb na stožáry přidají. Úspora na spotřebě energie by mohla dosáhnout až 70 procent oproti stávajícímu stavu. V Bohumíně je téměř 3500 světelných bodů, z toho je asi jedna třetina v LED technologii.

Autor: Město Bohumín
Zdroj: ČTK