Ocenění v anketě Statečné psí srdce získalo za loňský rok pět psů. Cenu si zasloužili záchranou lidských životů nebo pomocí nemocným. Ovčák Exel našel seniorku ztracenou v libereckém lese, maltézský psík Benny zachránil svou majitelku, která upadla do bezvědomí, bull fenka Kira působí jako terapeutický pes a retrívr Gino pomáhá svému majiteli jako asistenční pes. Pořadatelé ankety v Praze rozdávali ceny psím hrdinům potřinácté.

Policejní pes belgického ovčáka Exel se svým majitelem podporučíkem Václavem Mlejnkem získal ocenění v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů. Exel našel v lese v Liberci pohřešovanou pětapadesátiletou psychicky nemocnou ženu, která se nevrátila z procházky, a zachránil jí tak se svým psovodem život.

Maltézský psík Benny, který pochází z útulku, byl oceněn v kategorii Záchranný čin neslužebních psů – laiků. Zachránil svou majitelku Věru Stavovou tím, že štěkotem upozornil na její pád do bezvědomí. Majitelku postihla mozková mrtvice, upadla do bezvědomí a hrozilo, že se udusí. Bennyho hlasitý štěkot upozornil sousedy, a psík tak majitelce zachránil život.

Kříženka bull plemene Kira pak se svou majitelkou Veronikou Drozdovou získala Cenu hlavního partnera Akinu. Fenka byla týraná svým původním majitelem a nyní působí jako terapeutický pes pro oběti domácího násilí. Se svou majitelkou, která právě s oběťmi týrání či násilí pracuje, dochází každý den do práce a dodává pacientům psychickou podporu.

Oceněn byl dnes i německý ovčák Merlin, a to in memoriam, za vypátrání muže, který chtěl spáchat sebevraždu.V roce 2021 označil v okolí Podlebského rybníka v Praze 15 místo, kde se pohřešovaný muž nacházel. Kromě práce pro městskou pražskou policii se svým psovodem Davidem Voborníkem také vítězil na kynologických soutěžích.

Cenu Pomáhající srdce pak získal retrívr Gino. Pomáhá jako asistenční pes svému majiteli Davidovi Zezulovi, který trpí poruchou autistického spektra. Pomáhá mu například s rozvojem jemné a hrubé motoriky, s vysvlékáním oblečení či podáváním věcí a působí jako psychická podpora při úzkostech.

Anketu pořádá nezisková organizace Animal Eye ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report. Vítězové jednotlivých kategorií Statečného psího srdce automaticky postupují do nominace na ocenění Zlatý záchranářský kříž.

Autor a zdroj: ČTK