Čáslav na Kutnohorsku na 12 místech instaluje polopodzemní kontejnery na odpad, slibuje si od toho větší pořádek v okolí stanovišť. Náklady jsou téměř 15 milionů korun, většinu pokryje dotace.

„Měli jsme klasická kontejnerová stání a teď jsme dostali dotaci na vybudování polopodzemních,“ uvedl starosta Jaromír Strnad (ČSSD a Nezávislí). Výhodou je podle radnice větší kapacita sběrného místa, estetický vzhled a čistota i skutečnost, že odpad není nutné tak často odvážet.

Nové kontejnery chce město osadit například v ulicích R. Těsnohlídka, Žitenická, Masarykova, Pražská, Jeníkovská, Jahodová či Břízová. Dodavatelem je společnost Compag Mladá Boleslav. Práce jsou rozděleny do tří etap, každá potrvá zhruba měsíc.

Podzemní či polopodzemní kontejnery mají i další středočeská města, například Mladá Boleslav, Kladno, Černošice, Kolín nebo Český Brod. Zbudování polopodzemních kontejnerů letos začaly i Poděbrady na Nymbursku, kde vznikla první čtyři nová stanoviště v části Žižkov. Nádoby a stavební práce stály město více než 5,5 milionu korun. Radnice má územní souhlas na další tři stanoviště v dalších částech města, s obměnou původních chce pokračovat.

Autor: Město Čáslav
Zdroj: ČTK