Ekologická organizace Arnika dnes happeningem v Neratovicích na Mělnicku upozornila na rizika znečištění plasty pro lidské zdraví. Spustila i výzvu Budoucnost bez plastů, pod kterou nyní sbírá podpisy. Jejím cílem je zastavit nadprodukci plastů i znečištění, které způsobují při výrobě, používání i jako odpad, uvedla Karolína Brabcová z Arniky. Happeningu v podobě smutečního průvodu s rakví se zúčastnily dvě desítky lidí.

Signatáři výzvy apelují na mezinárodní korporace i vlády po celém světě, aby zavedly účinná omezení výroby toxických a nerecyklovatelných plastů. „Jen účinná omezení nadvýroby plastů například v obalových materiálech či zákaz výroby plastů s toxickými látkami povedou k zastavení přílišné nadprodukce plastů, se kterými si zejména země globálního jihu neumějí a nebudou umět poradit,“ dodala Brabcová.

Protest se konal poblíž neratovické chemičky Spolana, která podle ekologů patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí v ČR. Spolana je jediným výrobcem kaprolaktamu v České republice. Podle jejích představitelů splňuje veškeré zákonné limity i normy a dlouhodobě snižuje dopad výroby na okolní prostředí. Kaprolaktam je základní surovinou pro výrobu polyamidu 6, který se dále používá v textilním nebo v plastikářském průmyslu. Spolana také produkuje polyvinylchlorid (PVC) Neralit, jeho různé typy slouží třeba v deskách, v potrubí, ve fóliích, v elektroizolaci, v hadicích, v obuvnických a dalších materiálech.

Autor: Arnika
Zdroj: ČTK