Nejlepším projektem adaptace na klimatickou změnu zvolili lidé v soutěži Adapterra Awards obnovu lesoparku Čertova Rokle v Brně Lesné. Odborná porota pak také ocenila ekologickou vozovnu tramvají nebo udržitelné pasivní bytové domy. Vítěze jednotlivých kategorií soutěže, kterou pořádá Nadace Partnerství, vyhlásili její zástupci dnes v Praze. Nadace již pět let oceňuje projekty, které pomáhají postupně připravit českou krajinu a města na sucho, vlny horka či přívalové deště.

Projekty do soutěže přihlašují obce, jednotlivci, firmy i organizace, následně je hodnotí odborná porota. Nadace ve spolupráci s odborným garantem Integra Consulting následně shromažďuje v databázi příběhy všech kvalitních nápadů a řešení. Ty mohou sloužit jako vzorové realizace pro další projektanty, stavebníky či zastupitele obcí. Soutěž zakončila výroční konference, letošním tématem bylo posílení ochrany stromů ve městě.

„Jsem rád, že dnes můžeme ocenit ty nejlepší projekty, které pomáhají našim městům a krajině se lépe adaptovat na negativní projevy změny klimatu. Ocenění by si ale zasloužil každý přihlášený projekt, protože každý z nich svému okolí neuvěřitelně pomáhá. Je třeba, aby takové projekty šly příkladem, za což bych rád ocenil Nadaci Partnerství,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který převzal záštitu nad soutěží.

Projekt obnovy lesoparku Čertova rokle v Brně Lesné vyhrál kromě Ceny sympatie i kategorii Zastavěná území. Lesopark Čertova rokle je důležitou ucelenou zelenou plochou v severní části Brna na sídlišti v Lesné. V posledních letech však zdejší zeleni dávaly zabrat extrémní sucha spojená s vysokými teplotami. Projekt představuje komplexní přístup řešení obnovy důležité plochy zeleně na základě mnoha provedených průzkumů a kooperace odborníků.

V kategorii Náš domov zvítězil projekt Green Port Strašnice, developerský projekt se zaměřením na udržitelnost. Domy využívají přírodní materiály, mají zelené střechy, zelené plochy i komunitními prostory pro setkávání, odpočinek a městské zahradničení.

V kategorii Volná krajina vyhrál projekt Regenerace půdy a krajiny Jagava Permafarmy. Podle poroty se jedná o vzácný příklad využití progresivních metod ekologického zemědělství. Zvláště cenný a ojedinělý je důraz na zlepšení kvality půdy.

Modernizace vozovny Slovany v Plzni vyhrála v kategorii Pracovní prostředí. Porotu oslovil odpovědný přístup k výstavbě v centru města, který má značný vliv na omezení tepelného ostrova. Vedle plošně rozsáhlé realizace zelených střech na halách vozovny hodnotila velmi pozitivně komplexnost projektu z hlediska nakládání s dešťovou vodou.

Celkem se do letošního ročníku přihlásilo 115 projektů, ve finále vybírala porota z 21 projektů. Za vítězství v jednotlivých kategoriích získali zástupci projektů finanční i věcné ceny.

Autor: Nadace Partnerství
Zdroj: ČTK