Kvůli intenzivnímu odlovu přemnožených divokých prasat uzavře Jablonec nad Nisou v sobotu 11. listopadu lesy v oblasti Srnčího dolu, Rádla a Proseče nad Nisou. Zákaz vstupu do vymezené oblasti bude platit od 07:00 do 15:00, za porušení hrozí pokuta až 10.000 korun, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. V honitbě se podle ní bude pohybovat kolem 90 střelců a honců a 20 loveckých psů.

Hranice uzavřené oblasti vede po hraně lesa za zástavbou ulic Panenská, Bousova v jablonecké městské části Žižkův vrch, podél ulice Jateční, kde se odklání jižním směrem podél trasy elektrovodu. Napojuje se na komunikaci I/65, kterou kopíruje až k odbočce silnice na Rádlo. Po pravé straně komunikace kopíruje lesní porost nad zástavbou v severní části Rádla, zde se napojí na vedení vysokého napětí severním směrem, po cca 1,4 km se odklání východním směrem podél tramvajové trati a vrací se zpět na Žižkův vrch,“ popsala vymezenou lokalitu Fričová.

V dotčené oblasti bude naháňka intenzivní s cílem redukovat počty přemnožených divokých prasat, která škodí v honitbě i na pozemcích mimo ni. Prasata se dostávají až do města. Nad dodržováním zákazu budou bdít státní i městští policisté, hasiči i členové vězeňské služby. Podle ředitele jablonecké policie Michala Švarce by lidé zákaz vstupu neměli porušovat v zájmu vlastního bezpečí. „Lovci budou při střelbě používat výkonné střelivo, které má smrtící účinek po celé dráze letu, smrtelné mohou být i odražené střely,“ varoval Švarc.

Vymezená část honitby Rádlo se zákazem vstupu se vztahuje převážně na lesní porosty, kde je lov komplikovaný a nesnadný, je tedy potřebné zajistit podmínky pro efektivní a maximálně bezpečný lov,“ doplnila Petra Němečková z oddělení životního prostředí města. S přemnoženou černou zvěří se podle ní Jablonec potýká už od roku 2021, kdy město o prázdninách kvůli odlovu divočáků zavřelo lesy v Srnčím dole. O rok později Jablonec zakázal vstup do lesů v nočních hodinách od prosince a uskutečnily se dvě víkendové naháňky s úplnou uzavírkou na celé dny.

Jablonecký magistrát také pořídil odchytovou klec a instaloval u ní fotopasti, je v ulici Za Plynárnou, která je kvůli tomu v těchto místech uzavřena pro dopravu i pěší. I díky tomu se podařilo výrazně zvýšit množství odlovených divočáků. Letos od dubna do konce října se podle primátora Miloše Veleho (ODS) podařilo odchytit či odlovit 114 divokých prasat, v předešlé sezoně jich bylo 83.

Autor: Jablonec nad Nisou (magistrát)
Zdroj: ČTK