Zastupitelstvo Prostějova dnes po dlouhé diskuzi schválilo memorandum o spolupráci s firmami PGP Terminal a MT, které v nedalekých Mostkovicích plánovaly postavit zařízení na plazmové zplyňování odpadu. Proti tomuto záměru se ale v petici vyslovila více než polovina obyvatel Mostkovic a nakloněn mu není ani tamní obecní úřad.          

Podle primátora Františka Jury (ANO) je memorandum právně nezávazné a není v něm ani uvedena lokalita, kde má zařízení na plazmové zplyňování odpadu být instalováno. Výběr místa bude na firmách PGP Terminal a MT. Radnice zvažuje i jiné možnosti likvidace komunálního odpadu po roce 2030, kdy nebude možné jeho skládkování. „Je to pouze jedna z variant,“ komentoval dnes memorandum Jura.

Memorandu podle zástupců radnice otevře cestu ke spolupráci města s firmou PGP Terminal, díky které by si Prostějov mohl v příštích letech zajistit ekologickou a finančně výhodné odstraňování komunálního odpadu. Prostějov totiž letos vystoupil ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje, která má pro města a obce zajišťovat společnou likvidaci komunálního odpadu. Radnice má v záloze ještě spalovnu na tuhá alternativní paliva v Brně a společnost FCC ČR plánuje v Prostějově vybudovat linku na výrobu tuhého alternativního paliva z odpadu.

Radnice podle Jury bude moci díky memorandu být u přípravy tohoto nákladného projektu, přičemž výběr lokality pro umístění technologie bude na firmách PGP Terminal a MT. „Je to aktivita společnosti, která městu nabízí řešení, co s komunálním odpadem po roce 2030,“ uvedl Jura. Podle něj je Prostějov největším producentem komunálního odpadu v regionu, a chce proto mít možnost ovlivňovat strategii jeho budoucí likvidace i nastavení cen za tuto komoditu. „Možná budou další společnosti, které nám nabídnout řešení, co s komunálním odpadem,“ podotkl. Opoziční zastupitelka Jana Jílková (Na rovinu!) se podivila nad tím, že se memorandem zabývali zastupitelé, když je právně nezávazné. Opozice neúspěšně navrhla, aby zastupitelstvo projednání tohoto materiálu odložilo.

Společnosti PGP Terminal a MT chtěly původně zařízení na plazmové zplyňování odpadu postavit v Mostkovicích, proti záměru se postavila více než polovina obyvatel obce a její vedení zvažovalo vyhlášení referenda. Zastupitelstvo Mostkovic nedávno oznámilo, že firma MT stáhla žádost o změnu územního plánu obce, která by v areálu bývalého vojenského opravárenského podniku tuto stavbu umožnila. „V této souvislosti není důvod pro vyhlášení konání místního referenda,“ uvedlo.

Krajský projekt na zpracování komunálního odpadu, ze kterého Prostějov vystoupil, má začít v roce 2026. Do systému se mají zapojit města a obce s asi 300.000 obyvateli, což je polovina krajské populace. Pilířem projektu bude nová linka k dotřídění v Olomouci. Pokud bude zavedena záloha na PET lahve, tak krajský projekt podle prostějovských radních nemůže ekonomicky fungovat.

Autor: Město Prostějov
Zdroj: ČTK