Odpadkové koše v Ústí nad Labem, které jsou často převrácené, promáčklé či jinak poničené, bude od 1. ledna opravovat a udržovat příspěvková organizace Městské služby. Uzavření příkazní smlouvy schválila rada města. Náklady na tuto službu vyjdou město ročně zhruba na 1,2 milionu korun bez daně. Novinářům to řekla náměstkyně primátora Věra Nechybová (nez.)

Odpadkové koše v Ústí nad Labem, které jsou často převrácené, promáčklé či jinak poničené, bude od 1. ledna opravovat a udržovat příspěvková organizace Městské služby. Uzavření příkazní smlouvy schválila rada města. Náklady na tuto službu vyjdou město ročně zhruba na 1,2 milionu korun bez daně. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátora Věra Nechybová (nez.).

V první fázi Městské služby zajistily technický mobiliář tak, aby byli (její pracovníci) schopni vykonávat drobnou údržbu a opravy,“ uvedla Nechybová. Personálně i technicky je organizace podle ředitele Tomáše Vohryzky na zajišťování nové služby pro město připravená. Na často výrazně poničené odpadkové koše v centru města i na jeho perifériích upozornilo opoziční hnutí PRO! Ústí. Už dříve navrhlo zastupitelstvu, aby se o nádoby staraly právě Městské služby. Tehdy však zastupitelé usnesení nepřijali.

Kancelář architekta města (KAM) zároveň pracuje na sjednocení podoby městského mobiliáře, tedy i odpadových nádob, připomněla Nechybová. Tým KAM chce se sjednocením mobiliáře začít postupně, nejprve od centra města. „Navrhujeme nové koše v logickém rozvržení, vybrané stávající bychom rádi nechali opravit a doplnili jimi oblasti, kde koše chybí,“ popsala už dříve návrh kanceláře architektka Barbora Havrlová. Představou týmu je mobiliář stejné barvy i vizuálu. Město chce koše vyměnit v horizontu dvou až tří let.

Na stav nádob na odpad si stěžují i obyvatelé. V současné době má město smlouvu se společnosti AVE, která má na rozbité koše upozorňovat, což se podle opozice neděje. Nápravu má pak zajistit odbor dopravy a majetku, kterému chybí potřebný personál, míní opoziční zastupitelé.

Autor: Ústí nad Labem
Zdroj: ČTK