V Ústeckém kraji v novém jízdném řádu posílí některé školní spoje. Díky spolupráci čtyř krajů se zlepší obslužnost Lounska a linkové autobusy propojí obce na Lounsku a Chomutovsku s Prahou. Ceny jízdenek se měnit nebudou. Novinářům to řekl krajský radní Marek Hrabáč (ANO). Nový jízdní řád začne platit 10. prosince.

Největší regionální změnou je spuštění systému Čtyřmezí, který vytvořil Ústecký, Plzeňský, Středočeský a Karlovarský kraj. Cílem je propojit města a obce veřejnou dopravou bez ohledu na jejich krajskou příslušnost, zajistit návaznost přestupů a odstranit duplicitní spoje. Týká se Podbořanska, Žatecka či Rakovnicka. Zásadní výhodou pro cestující bude vzájemné uznávání jízdenek, tedy namísto dvou jednotlivých postačí jedna platná třeba ve dvou krajích zároveň. „Zlepší se návaznost spojů, vznikly i nové. Na vlakové lince Žatec – Lužná – Rakovník, kde Středočeský kraj uvažoval pouze o víkendovém provozu, nejen zůstává provoz i v pracovní dny, ale je posílen o jeden pár vlaků. Dále se třeba zlepší propojení Žatce a Rakovníka, aby se pracující dostali do rakovnické průmyslové zóny,“ uvedl Jakub Jeřábek z krajského odboru dopravy.

Vzniká linka 305 mezi Karlovými Vary, Lubencem a Prahou. Autobus z Prahy do Žatce pojede až do Kadaně. „Jsou to linkové autobusy, cílem je obsloužit obce na trase, které dálkové spoje míjí,“ uvedl Jeřábek. Prodlouží se linka z Podbořan v Ústeckém kraji do Jesenice ve Středočeském, nově bude zajíždět až do Kralovic v Plzeňském kraji.

Drobné změny jsou v jízdních řádech v rámci samotného Ústeckého kraje. Přibývá školních spojů například mezi Chomutovem a Žatcem, Chomutovem, Jirkovem a Litvínovem nebo Mostem a Žatcem. Doplněn je například pár spojů mezi Louny, Hřivicemi a Pnětluky. Nová autobusová linka mezi Litoměřicemi a Prahou, která jezdí od září, bude končit na autobusovém nádraží v Litoměřicích, nebude už zajíždět k hornímu vlakovému nádraží.

Novinkou v turistické dopravě jsou vánoční jízdy na lince T4 Lovosice – Chotiměř od 23. do 26. prosince a od 30. prosince do 1. ledna 2024. Linka T8 Ústí nad Labem – Moldava v Krušných horách v příštím roce bude jezdit během všech turnusů jarních prázdnin v okresech v Ústeckém kraji, doposud jezdila pouze po dobu jarních prázdnin na Teplicku.

Cestující ve Šluknovském výběžku se dočkají modernizovaných vlaků, moderní soupravy už nyní jezdí na trati Postoloprty – Louny – Litoměřice – Česká Lípa. Ve všech krajských linkových autobusech bude možné již platit bezhotovostně, navíc tím cestující ušetří oproti papírové jízdence deset procent.
Dopravní společnost Ústeckého kraje, vlastněná krajskou samosprávou, si od příštího roku už nebude půjčovat žádné autobusy. Vlastních má nyní 203 a ty půjčené postupně vrací. Ušetřené prostředky se promítnou podle Hrabáče do toho, že se nebude zdražovat jízdné. Celkem jezdí po kraji 306 autobusů, zbytek vlastní soukromí dopravci, kteří zajišťují v části kraje obslužnost.

Autor: Ústecký kraj
Zdroj: ČTK