Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyčlení 450 milionů korun na modernizaci třídicích a dotřiďovacích linek odpadu a zařízení pro chemickou recyklaci. Dvě výzvy jsou součástí Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Jeho cílem je přispět k udržitelnému oběhovému hospodářství a efektivnímu využívání zdrojů. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě zveřejněné na webových stránkách. V roce 2024 se chce resort dále zaměřit na sběr a svoz odpadu, vznik center pro opětovné použití předmětů a stavbu bioplynových stanic.

„Inovativní a udržitelná řešení pomohou například obcím, veřejnoprávním institucím, školám či zájmovým sdružením, ale také podnikatelům nebo firmám. Pokud si nastaví správné podmínky a budou mít moderní vybavení, může se odpad stát velmi užitečným zdrojem energie,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na první výzvu zaměřenou na výstavbu a modernizaci dotřiďovacích linek MŽP vyčlení 250 milionů korun. Prioritou má být podpora projektů zejména moderních technologií, které jsou v technickém hodnocení výzvy bonifikovány vyšší mírou dotační podpory a bodovým bonusem. Podmínkou je, že minimálně 30 procent vytříděných odpadů z podpořených zařízení musí vést k opětovnému využití. Příjem žádostí začal 6. prosince 2023 a skončí 29. února příštího roku. Projekty na dotřiďovací linky OPŽP podporoval již dříve.

Druhá výzva se zaměřuje hlavně na zpracování zejména směsných plastových odpadů a MŽP na ní vyčlení 200 milionů korun. Podmínkou pro získání podpory je, že dotované zařízení musí alespoň ze 70 procent směřovat k následnému materiálovému využití. Příjem žádostí byl otevřen 15. listopadu 2023 a skončí 28. června 2024. Jde o nesoutěžní výzvu, úspěšní žadatelé tak musí pouze splnit podmínky formálních náležitostí.

Různým oblastem v odpadovém hospodářství se chce MŽP věnovat také v příštím roce. V příštím roce budou v OPŽP vyhlášeny ještě dvě další výzvy. K dispozici bude 700 milionů korun a žádosti MŽP plánuje začít přijímat zhruba v polovině příštího roku.

„Hned na konci ledna se plánuje vyhlášení výzvy na podporu sběrných dvorů a odděleného sběru a svozu odpadů a rovněž výzvy na podporu výstavby či modernizace bioplynových stanic s alokací dohromady za jednu miliardu korun. Dále bych zmínil plánovanou podporu re-use center, vratných obalů a nádobí či kompostérů pro předcházení vzniku odpadů,“ dodal Hladík.

V polovině roku 2025 MŽP plánuje také vznik systému zálohování PET lahví a plechovek. Na tyto obaly navrhuje ministerstvo zálohu čtyři koruny, tedy o korunu více než na skleněné lahve. Vzniknout by mělo 11.000 sběrných míst. Po schválení novely by měl být součástí zákona také povinný sběr textilního odpadu. Na náklady spojené se sběrem a svozem textilu pak budou obcím přispívat výrobci.

Autor: MŽP
Zdroj: ČTK