Přerovská radnice příští rok získá od kolektivního systému Nevajgluj 420.000 korun na úklid odhozených cigaretových nedopalků, který dosud financovala ze svého rozpočtu. O uzavření smlouvy se společností Nevajgluj tento týden rozhodli přerovští radní. Kolektivní systém Nevajgluj získal k financování úklidu měst a obcí oprávnění ministerstva životního prostředí, vznikl dohodou výrobců tabákových produktů. Ti mají podle zákona o jednorázových plastech povinnost přispívat obcím na úklid nedopalků.

Práci s úklidem nedopalků, kterou zajišťují Technické služby města Přerova a dosud ji hradilo město, bude po podpisu smlouvy platit systém Nevajgluj. „Podle sazebníku společnosti půjde o úhradu nákladů za úklid tabákových výrobků odhozených mimo odpadkové koše. Konkrétně v případě Přerova jde o částku asi 420.000 korun ročně. Dále nám společnost uhradí náklady na soustřeďování odpadu z tabákových výrobků v nádobách na směsný odpad včetně odpadkových košů, a to ve výši zhruba 25.000 korun ročně,“ uvedla Eva Kousalová z přerovského magistrátu. Pokud bude smlouva mezi Přerovem a společností Nevajgluj uzavřená do konce letošního roku, bude mít město nárok na úhradu už za celý letošní rok.

Podle zákona o jednorázových plastech nedopalky ohrožují životní prostředí, filtry se totiž rozkládají až 15 let a do okolí se z nich mohou uvolňovat mikroplasty. Spolupráce samospráv měst a obcí s Nevajgluj bude podle společnosti fungovat podobně jako kolektivní systémy, které zajišťují zpětný odběr s zpracování vysloužilých elektronických zařízení nebo baterií. Systém budou financovat příspěvky výrobců, kteří tabákové výrobky uvádějí na trh.

Kolektivní systémy zpětného odběru v Česku fungují například na sběr a zpracování vysloužilých elektrospotřebičů, baterií, solárních panelů, svítidel, ale i pneumatik nebo obalových materiálů. Výběrem elektronických zařízení se zabývá například ASEKOL, Ekolamp nebo Rema. ASEKOL v loňském roce podle svých stránek vybral 55.500 tun vyřazených elektrospotřebičů. Výběrem ojetých pneumatik se zabývá společnost Eltma, která provozuje 4000 odběrných míst v zemi. Obalové materiály vybírá společnost Eko-kom.

Vedle hrazení nákladů obcí na úklid, sběr a další nakládání s nedopalky je cílem projektu i vzdělávání veřejnosti. Zaměří se na omezení odhazování nedopalků v obcích. Společnost Nevajgluj uvedla, že se podle statistik ročně na světě vyrobí zhruba šest bilionů cigaret. Nedopalky se mají správně vyhazovat do směsného komunálního odpadu.

Autor: Přerov
Zdroj: ČTK