Součástí Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku, která patří mezi turisticky nejvyhledávanější cíle ve Zlínském kraji, bude galerie zaměřená na tvorbu z odpadu. Návštěvníkům se poprvé otevře v sobotu 6. ledna. V tiskové zprávě to uvedla Martina Juřenová ze skupiny REC Group, která areál provozuje.

Galerie nese název Mayak. Jde o spojení slov May, což je příjmení zakladatelů staroměstského cukrovaru, a maják, který patří mezi hlavní symboly areálu. „Naše nová galerie nabízí prostor k vystavování děl podporujících myšlenku recyklace a dávání věcem druhou šanci. Zaměřuje se na tvorbu umělců pracujících s kovem, přírodními či odpadními materiály. Zároveň však poskytuje prostor všem tvůrcům a kreativcům, kteří chtějí svá díla ukázat světu,“ uvedl generální ředitel REC Group Bronislav Janeček.

Galerie bude působit v Mayově sále v Kongresovém centru společnosti REC Group. Prostor býval využíván jako přednáškový sál a tento účel částečně zachovává i nová galerie. K dispozici má projekční plochu s místy až pro 20 lidí. Galerie může sloužit pro dvě paralelní výstavy. Stálá expozice nabízí díla k prodeji, druhá část slouží krátkodobým výstavám.

V lednu a únoru si zájemci mohou v galerii prohlédnout výstavu s názvem Implementace od sochaře a designéra Lukáše Dvorského, který působí v Ostravě. Ve stálé expozici je umístěna tvorba z kovu, jejímž autorem je slovenský umělec Peter Kuraj. „Jeho domovina ho odmalička inspirovala krásou své přírody. Inspirovala jej natolik, že se rozhodl věnovat její ochraně, což se ukazuje v jeho tvorbě, ve které poukazuje na zranitelnost křehkého přírodního ekosystému, a to zhodnocováním odpadu formou uměleckého ztvárnění,“ uvedla Juřenová.

Kovozoo sídlí v areálu někdejšího cukrovaru, který v druhé polovině 19. století založili bratři Abraham a Heřman Mayovi. Nabízí stovky zvířat vyrobených z kovového šrotu. Doplňují je další exponáty, kterými jsou například tramvaj, letoun L-610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta nebo buldozery. Dále lze v areálu navštívit muzeum veteránů a vyhlídkové lávky nebo se svézt vláčkem.

Zdroj foto: https://www.kovozoo.cz/zvirata-a-jine-zajimavosti/
Autor: REC Group