Petici proti obnovení provozu spalovny v Rybitví u Pardubic by měl projednat senátní výbor pro životní prostředí. Požádal jej o to dnes senátní petiční výbor, než bude podnikat další kroky, uvedl předseda výboru Jiří Růžička (za TOP 09). Petici zorganizovaly radnice Pardubic a okolních obcí kvůli obavám z toho, že likvidace až 21.000 tun průmyslového odpadu ročně bude mít vliv na zdraví místních.

Pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO) senátorům řekl, že spalovna měla původně sloužit pro vnitropodnikové užití místní chemičky a likvidaci odpadů z čistírny odpadních vod. Pro nefunkčnost byla podle primátora odstavena na konci 90. let. Vhodnější by bylo i z hlediska dopravního zatížení vybudovat spalovnu na jiném místě, uvedl Nadrchal. Růžička podotkl, že Pardubicko je hustě osídlená oblast s dopravními problémy. „Osobně si myslím, že takhle by to být nemělo,“ dodal.

O obnovení provozu spalovny usiluje od roku 2006 firma AVE CZ, která chce její původní kapacitu ztrojnásobit. Loni v květnu získala po původním odmítnutí záměru od ministerstva životního prostředí pro projekt souhlasné stanovisko EIA z hlediska posouzení vlivu na životní prostředí a může pokračovat v přípravě. Ministerstvo si ale dalo 45 podmínek, které musí investor splnit. Firma potřebuje ještě integrované povolení a stavební povolení, než bude moci začít stavět, čemuž chce pardubická radnice bránit.

Petici předal Nadrchal do Senátu už loni v dubnu s desítkou tisíc podpisů. Senátní petiční výbor ale po kontrole musel zhruba 2700 z nich vyřadit jako neplatných hlavně kvůli chybám v adresách petentů, kteří často uvedli jen město, kde žijí. Radnice se proto ve spolupráci s okolními obcemi rozhodla sehnat nové signatáře a od stávajících doplnit potřebné údaje.

Autor: Město Pardubice