Město Chrudim zavádí kastrační program pro kočky. Toulavých zvířat je v posledním tři čtvrtě roce více. Vykastrované kočky pak útulek bude nabízet k adopci, řekl starosta František Pilný (ANO).

Kastrační program v minulosti v Chrudimi nebyl, protože problém s toulavými kočkami nebyl takový, jako se jeví teď. Obecná povinnost mít kastrační program není. Města by se ale obecně měla starat o opuštěná zvířata,“ řekl starosta.

Obce zpravidla mají smlouvy s útulky, případně je samy zřizují. Některé obce mají kastrační programy. Například v Prostějově funguje kastrační program od roku 2010 a sterilizovány či kastrovány byly za tu dobu více než dva tisíce koček a kocourů. Chrudim počítá s tím, že ročně vydá na kastrační program kolem 100.000 korun.

Pokud se u nás odchytne toulavá kočka, veterinární ordinace, s kterou budeme mít smlouvu, provede kastraci, a budeme přes útulek zvíře nabízet k adopci,“ řekl Pilný.

Chrudimský útulek nemá velkou kapacitu, může se postarat najednou o šest koček a maximálně 25 psů. Útulek spravuje Sociální podnik města Chrudim.

Autor: Město Chrudim