Žadatelé o dotace z Operačního programu Životní prostředí v Libereckém a Královéhradeckém kraji jsou podle ministerstva životního prostředí málo aktivní. V Libereckém kraji ze 111 projektů bylo v programu zatím schváleno 53 za 1,21 miliardy korun, v Královéhradeckém kraji z 215 projektů dostalo 70 dotační podporu 979 milionů. V programu je 60,3 miliardy korun. Ministr Petr Hladík (KDU-ČSL) materiál svého úřadu o dotačních programech v obou krajích předložil na dnešním jednání vlády.

Mezi dotační prostředky patří Operační program Životní prostředí 2021 až 2027 (OPŽP), LIFE a Modernizační fond, které jsou financované EU. Z národních dotačních prostředků je to Národní program Životní prostředí, který je částečně financován z Národního plánu obnovy, a ostatní národní programy. Největší objem podpory v současné době v Libereckém kraji putuje do zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí. V Královéhradeckém kraji nejvíce podpory z programu míří do vodohospodářské infrastruktury.

Hlavním cílem Modernizačního fondu v Česku je snížení emisí skleníkových plynů, zvýšení energetické účinnosti a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie. Liberecký a Královéhradecký kraj podle ministerstva nepatří mezi nejúspěšnější, co se týče územního dopadu podpory z Modernizačního fondu. Z unijního programu LIFE, který podporuje aktivity související se zlepšením životního prostředí a klimatu, se v Česku využily stovky milionů korun od doby vstupu země do EU. Program LIFE cílí především na podporu projektů na větším území, často s přeshraničním dopadem. V Libereckém kraji například dotačně podpořil inovativní technologii, která v mokřadech čistí vody kontaminované pesticidy.
Pomocí programu Nová zelená úsporám se prozatím ve všech třech etapách uskutečnilo a proplatilo 9520 žádostí za 1, 592 miliardy korun v Libereckém kraji. V Královéhradeckém kraji bylo proplaceno 16.597 žádostí za 2,889 miliardy korun.

Národní program životního prostředí je navržen jako doplňkový k jiným dotačním titulům, především k Operačnímu programu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám. V roce 2021 byl národní program rozšířen o aktivity financované z dotace poskytnuté z Národního plánu obnovy. Podpora je poskytována formou dotace, půjčky nebo jejich kombinací. Mezi projekty podpořené programem patří v Libereckém kraji například výměna svítidel veřejného osvětlení ve městě Hejnice a v Královéhradeckém revitalizace parku u kostela v Horním Starém Městě na Trutnovsku.

Autor: MŽP