Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) reaguje na poptávku po studiu zaměřeném na ekologii a udržitelnost. Od roku 2024/25 otevírá nové obory a žádá o akreditace. Jde například o obory Elektromobilita a inteligentní dopravní systémy a Management jaderného inženýrství, obojí na fakultě elektrotechnické, Management a digitální technologie na fakultě ekonomické, Environmentální inženýrství na strojní fakultě, ale také Protetiku a Wellness specialistu, řekla mluvčí ZČU Andrea Čandová.

Elektromobilita a inteligentní dopravní systémy, zaměřená na řízení dopravy, propojí sedm fakult a ústav ZČU. Studenti si budou moci vybrat ze tří specializací – elektromobilita, moderní dopravní prostředky a jejich pohony, dále konstrukce a design v e-mobilitě a také plánování, modelování a řízení dopravy. ZČU čeká na udělení akreditace, chce otevřít přijímačky do druhého kola. „Studenti by se mohli přihlásit v létě a v září nastoupit,“ řekl Jan Michalík, proděkan fakulty elektrotechnické, která je garantem programu.

Stejná fakulta chce od září 2025 nabídnout, zatím jako jediná v ČR, zájemcům o jadernou energetiku magisterský obor Management jaderného inženýrství podle statusu Mezinárodní akademie pro jaderný management. Bude žádat o akreditaci. „Probíhající tendr na stavbu jaderných zdrojů v ČR a plány dalších nejen v Evropě ukazují na nutnost vychovávat nové generace inženýrů,“ řekl Michalík.
Management a digitální technologie nabídne fakulta ekonomická v Chebu. „Jde o profesní studijní program vyučovaný v angličtině, který vznikl ve spolupráci s univerzitou OTH Amberg-Weiden na základě potřeb zaměstnavatelů. Fakulta čeká na dokončení akreditačního řízení,“ řekla mluvčí. Studovat se bude v Chebu i ve Weidenu. „Více se propojí teorie a praxe. Na praxe budou studenti docházet do spolupracujících firem,“ řekl proděkan Jan Tlučhoř. Přijímací řízení má být vypsáno v červnu.
Fakulta strojní chystá od září 2026 obor Environmentální inženýrství. Podle děkana Vladimíra Duchka získají absolventi znalosti o bezodpadových technologiích, recyklaci materiálů a energetických souvislostech.
Fakulta aplikovaných věd má nově akreditované bakalářské programy Informatika a Softwarové inženýrství. Dále chystá navazující Učitelství informatiky pro střední školy, škola žádá o akreditaci oboru, měl by se otevřít pro druhé kolo přijímacího řízení. Studenti si k němu budou volit do kombinace učitelství matematiky, fyziky, biologie nebo chemie.

Fakulta pedagogická otevře magisterský program Učitelství občanské výchovy pro základní školy, kde se budou učit evropské kulturní dějiny, právo, ekonomie, politika, antropologie, psychologie, environmentální problematika a etika. Stejná fakulta čeká na akreditaci profesního programu Kinantropologie – Wellness specialista. Výuku v Karlových Varech chce spustit od roku 2024/25. Absolventi se uplatní ve stěžejním oboru regionu – lázeňství a v pohybové rekreaci. Fakulta zdravotnických studií spustí od září bakalářský obor Ortotika – Protetika zaměřený na výrobu moderního ortopedického a protetického vybavení pro handicapované.

Autor: Západočeská univerzita v Plzni