V centru Ústí nad Labem bude 114 nových odpadkových košů. Náměstkyně primátora Věra Nechybová (nez.) uvedla, že předpokládaná cena veřejné zakázky je 1,7 milionu korun. Její vyhlášení schválila rada. Od začátku roku se o správu a údržbu nádob na odpad starají Městské služby. Jejich stav kritizovala opozice. Upozorňovala, že jsou často rozbité a špinavé.

Ve spolupráci s Kanceláří architekta města byly typově vybrané odpadkové koše. Samozřejmě probíhala šetření v centru města, kdy ve spolupráci s odborem dopravy a majetku se řešilo umístění, uchycení odpadkových košů,“ uvedla Nechybová.

Staré funkční odpadkové koše pracovníci služeb odvezou a budou jimi postupně nahrazovat koše zcela zničené nebo je nainstalují na místa, kde koše chybí. V centru města nahradí současné nádoby osmdesátilitrové a stodvacetilitrové koše. Dodavatel musí splnit třeba podmínku, aby měly nádoby integrovaný nebo přídavný popelník. Všechny koše i popelníky budou v jedné povrchové úpravě, počítá se s antracitově šedou a tmavě zelenou barvou.

Na často výrazně poničené odpadkové koše v centru města i na jeho perifériích upozornilo opoziční hnutí PRO! Ústí. Už dříve navrhlo zastupitelstvu, aby se o nádoby staraly právě Městské služby. Tehdy však zastupitelé usnesení nepřijali.

Autor: Město Ústí nad Labem