Ústí nad Labem poprvé přispěje předškolákům na učební pomůcky. Z rozpočtu s výdaji okolo 3,343 miliardy korun vyčlenilo 600.000 korun a předpokládá, že peníze pokryjí potřeby každého dítěte v posledním ročníku mateřské školy nebo v přípravné třídě. Radní pro školství Bohumil Ježek (SPD) připomněl, že samospráva už několik let pravidelně poskytuje peníze základním školám na nákup pomůcek pro prvňáky. V rozpočtu jsou vyčleněné dva miliony korun.

„Je to pro děti v tom posledním povinném ročníku předškolního vzdělávání,“ uvedl náměstek. Město prostředky poskytne přímo školským zařízením. Na každého žáka přispěje 500 korun. Podpořit tak může až 1200 dětí. Školky a školy z peněz dětem koupí třeba pastelky, vodové barvy, barevné papíry a podobně.

Na nákup učebních pomůcek žákům prvních ročníků základních škol město přispívá od roku 2012. Do té doby na materiály přispíval stát, řekl Ježek. Finanční příspěvek činí 2000 korun na každého žáka. Loni v září nastoupilo na základní školy v Ústí nad Labem 986 prvňáků. Tehdy město vydalo 1,972 milionu korun.

Školy dostávají příspěvky na základě předpokládaného počtu přijatých žáků už v červnu.
„Dostávají 60 procent a pak v říjnu, když už vědí skutečný stav, tak dostanou ten zbytek,“ doplnil Ježek. Mateřinky získají všechny prostředky na podzim.

Autor: Město Ústí nad Labem