V botanické zahradě v pražské Troji vznikne nové vzdělávací centrum, které nabídne tři učebny. Využívat ho budou moci například školy nebo i rodiny s dětmi, které se zúčastní různých programů a workshopů. Centrum má být hotové zhruba za tři roky a stát bude zhruba 80 milionů korun. Kromě toho botanická zahrada v příštích měsících začne stavět další solární elektrárnu a v příštím roce otevře nové expozice, řekl při příležitosti 20. výročí otevření skleníku Fata Morgana ředitel zahrady Bohumil Černý.

Stavba skleníku Fata Morgana začala v roce 1999 a dokončena byla v květnu 2003. O rok později, 12. června 2004, byl skleník Fata Morgana otevřen pro veřejnost. Roste v něm zhruba 5000 druhů rostlin a dosud ho navštívilo zhruba 2,5 milionu návštěvníků.

V současné době očekáváme zahájení stavby vzdělávacího centra Pueblo, na které se mohou návštěvníci těšit v nejbližších třech letech,“ řekl Černý. Ve vzdělávacím centru má být podle Černého zázemí pro metodiky zahrady pro vzdělávání a vzniknou také tři učebny pro školní skupiny. O víkendech se v něm budou konat různé workshopy a programy pro vzdělávání rodin s malými dětmi. „Jednou z učeben bude laboratorní učebna, kde bychom rádi ročně odbavili okolo 400 až 500 školních tříd,“ dodal Černý.

V botanické zahradě má také podle Černého ve spolupráci s pražským magistrátem vzniknout nová solární elektrárna, a to ve svahu nad skleníkem Fata Morgana. „Ta energie, kterou fotovoltaická elektrárna vyprodukuje, bude pokrývat potřebu skleníku. V letních měsících se využije na chlazení zadní části skleníku, v zimě pak na vytápění a osvětlování,“ popsal ředitel. V zahradě vznikly fotovoltaické panely už loni, a to na střeše návštěvnického centra. Energii z nich čerpá skleník Fata Morgana a další části zahrady.

Kromě toho zahrada plánuje v příštím roce návštěvníkům otevřít nové expozice. Černý uvedl, že v plánu je například expozice ohrožených druhů rostlin v Česku. „Zachraňujeme jednotlivé druhy z různých lokalit v České republice, kde jsou ty rostliny třeba před vyhynutím a můžeme je pak navrátit do přírody,“ řekl. Vzniknout má také expozice japonských lesů nebo expozice evoluce rostlin. Návštěvníci se na ně podle Černého mohou těšit příští rok.

Botanická zahrada byla založená v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici svaté Kláry, kterou mohou zájemci navštívit každý den.

Autor: Botanická zahrada Praha