Ohrožení sokoli stěhovaví letos odchovali v kralupské rafinerii, která patří do skupiny Orlen Unipetrol, tři mláďata. V červnu vylétla z hnízda a postupně si začnou hledat vlastní teritorium. Někdy zamíří i do zahraničí. Nyní budou mladí sokoli získávat zkušenosti a trénovat své schopnosti lovu, než se za dva až tři roky usadí a vyvedou vlastní mláďata. Celkem se v areálech skupiny Orlen Unipetrol podařilo vyvést 58 mláďat tohoto vzácného dravce, informoval o tom Tomáš Rada z koncernu.

„Sokolům se na komínech průmyslových areálů v Česku velmi daří, protože zde mají klid a dostatek potravy. V Orlen Unipetrolu mohou sokoli hnízdit v pěti budkách, přičemž se letos podařilo vyvést mláďata ve třech z nich. Mladí sokoli poté, co opustí své hnízdo, hledají své vlastní teritorium a cestují při tom i nemalé vzdálenosti. Máme tak informace o českých sokolech například z Německa, Francie anebo Polska,“ popsal ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife. Většina ale nakonec zahnízdí v České republice.

Podle ředitelky Nadace Orlen Unipetrol Lucie Pražákové se letos po třech mláďatech sokolům podařilo odchovat kromě kralupské rafinerie mladé také v litvínovské rafinerii a ve výrobním závodě Paramo v Pardubicích.

Hnízdní budky zřídila skupina mimo kralupské rafinerie také v areálu rafinerie v Litvínově, v neratovické Spolaně a v pardubickém Paramu. Sokoli stěhovaví poprvé zahnízdili v areálu litvínovského výrobního závodu v roce 2011.

Autor: Orlen Unipetrol