V Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO) se po třech letech opět zahnízdil orel mořský. V hnízdě ukrytém vysoko v korunách stromů snesla samice v zimních měsících jedno vejce. Mláděti se daří, proto je už bylo možné okroužkovat, řekl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy CHKO Brdy.

Orlí hnízda jsou opravdu impozantní. Ptáci je budují z větví, drnů a trávy, někdy je využívají opakovaně. V průměru měří asi 1,5 metru. Po letech může být vysoké přes dva metry a vážit až 0,5 tuny. Proto je samozřejmě potřeba pořádný strom,“ uvedl.

Mladí orli se podle Fišera kroužkují přímo na hnízdě. „Nebo je spustíme v pytli dolů, okroužkujeme na zemi a pak vrátíme do hnízda. Kroužkování snášejí v klidu, málokdy mají potřebu útočit,“ uvedl. Vylézt na orlí hnízdo podle Fišera dokáže jen zkušený stromolezec, jako byli v tomto případě ornitologové Josef Veselý z Přírodovědného spolku Dobříš a Lubor Křížek z darujkridla.cz.
Značení kroužkem přinese informace o dalším pohybu okroužkovaného ptáka. Díky tomu je například známo, že mládě orla mořského, které bylo opatřeno kroužkem v Brdech v roce 2015, se o dva roky později vyskytovalo u Bohumína na Ostravsku. Jiné mládě, které vylétlo z hnízda v Brdech v roce 2019, bylo o rok později vyfotografováno na Třeboňsku.

„Název orel mořský není příliš výstižný. Pták neobývá jenom mořská pobřeží, ale i vnitrozemské sladké vody, okolí velkých řek, jezer a rybníků,“ uvedl Fišer. V Evropě byl koncem 19. století jako „škodná“ téměř vyhuben. Díky důsledné ochraně ve většině evropských států se od 70. let minulého století postupně vrací na bývalá hnízdiště. V ČR teď hnízdí kolem stovky párů ročně, dodal.
Samice orlů mořských dosahují podobně jako u řady dalších dravců větších rozměrů než samci. Váží kolem sedmi kilogramů, kdežto samci čtyři až pět kilogramů. „Přes impozantní rozpětí křídel, které dosahuje až 2,5 metru, nejsou dobrými letci. Většinu času tráví sezením u vody na zvýšeném místě s dobrým rozhledem. Živí se hlavně rybami a vodními ptáky,“ uvedla mluvčí AOPK Karolína Šůlová. Podstatnou část potravy v zimě tvoří podle ní mršiny, orel tak v přírodě plní významnou sanitární funkci.

Autor: Chráněná krajinná oblast Brdy