Umělé inteligenci, elektromobilitě, rozšířené a smíšené realitě, ale také třeba designovým svítidlům vyrobeným včelami, 3D tisku nebo šifrování se bude věnovat Noc vědců, kterou na pátek připravuje Technická univerzita v Liberci (TUL). V pěti univerzitních budovách čekají na návštěvníky tři desítky stanovišť a pokud bude jasná obloha, budou se moci z parčíku za budovou G podívat i na tajemství vesmíru, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

K Noci vědců se připojujeme už popáté a každým rokem návštěvníků přibývá. Letos TUL slaví 70 let a připravili jsme ještě nabitější program. Všichni, co k nám dorazí, odhalí nejedno tajemství a zažijí spoustu zábavy i poučení,“ doplnila koordinátorka Noci vědců na technické univerzitě Bianca Lamrová.

Kromě univerzity se tradičně připojí také liberecké zábavní vědecké centrum iQLandia, nově se do projektu zapojí liberecká střední průmyslová škola, ale také gymnázia v České Lípě a Jablonci nad Nisou.
Hned 12 stanovišť čeká na návštěvníky v univerzitní budově G, kde najdou také infocentrum s programem a kolo štěstí. „Děti i dospělí si tam například vyzkoušejí skloubit chytré nápady při shromažďování geodat o prostoru kolem nás nebo zjistí, jak pomocí šifer zachovat tajemství. Na stanovištích ekonomické fakulty dostanou návštěvníci možnost prozkoumat tajemný svět ekonomiky s vlastnoručně vyrobeným krasohledem, nahlédnou do tajů financí, rozluští šifry marketingu, prokouknou umělou inteligenci nebo proniknou do tajů týmových rolí,“ vyjmenoval Pirkl.

TULab v budově A umožní návštěvníkům objevit kouzlo ruční výroby papíru propojené s nejmodernější technologií 3D tisku, v budově E mohou děti i dospělí prozkoumat Mars a objevit tajemství rudé planety. Laboratoře Fakulty zdravotnických studií dají nahlédnout do mikrosvěta a makrosvěta uvnitř lidského těla. „Návštěvníci si prohlédnou jednotlivé části těla, v mikroskopu se podívají na buňky, které naše těla tvoří a uvidí bakterie lidského mikrobiomu. Mohou si také připravit stěr z dutiny ústní a pozorovat vlastní mikrosvět,“ řekla Kateřina Prstková z fakulty.

Součástí Noci vědců je i popularizační soutěž český VŠEVĚD, o titul bojují i tři vědci liberecké univerzity – Jitka Burešová, Ondřej Linhart a Miroslav Slowik. Cílem soutěže je najít osobnost, jež perfektně rozumí svému oboru a umí pro něj také nadchnout a svým zápalem strhnout ostatní,“ řekl Pirkl. Podpořit je mohou svým hlasem i návštěvníci Noci vědců. Hlasování potrvá už jen do 15. října. „Do prosincového finále postoupí šestice nejlepších, kterou vybere veřejnost i odborná porota,“ dodal mluvčí školy.

Autor: TUL
Zdroj: ČTK