Zájmové kroužky pro děti v Ústí nad Labem jsou více naplněné než těsně po pandemii. Hlásí se ale méně dětí než před ní. Nina Menčlová z taneční skupiny Freedom řekla, že to je z jejího pohledu kvůli menšímu zápalu ze strany dětí. Mají navíc větší výběr z kroužků a zájmových aktivit, než tomu bylo před lety.

Freedom ukončil nábor dětí před několika dny. Ještě před pandemií se jich hlásilo okolo 30, teď jich taneční skupina přijala asi deset, uvedla Menčlová. Zhruba před pěti lety byl naopak zájem tak vysoký, že musely děti dělat talentové zkoušky, aby se mohly k taneční skupině připojit. „Teď je to tak, že se děti začlení do standardního tréninku,“ uvedla Menčlová a dodala, že těsně po pandemii „to bylo tragické“.

„Děti se do kroužku nehlásily skoro vůbec,“ uvedla. Freedom přitom neměnil poplatek zhruba pět let, rodiče ročně platí 4000 korun. Menší zápal vnímají také trenéři fotbalistů. Šéftrenér přípravky Milan Seidl ČTK řekl, že jde o dlouhodobý problém. „Už se nechodí před baráky a nesportuje se tolik volnočasově. Spíš to občas bývá nucené. Dnes jsou děti jiné, než jsme byli my,“ uvedl. V současné době je o fotbal stejný zájem jako před pandemií, těsně po ní se do týmu moc dětí nehlásilo, doplnil. „Akorát některé děti začínají se sportem později, to znamená o dva až tři roky,“ podotkl. Některým školákům mohou roky strávené doma během pandemie přitížit při cestě k vrcholovému sportu. „Je rozdíl, když začínají v sedmi a když v deseti letech, ale záleží i na tom, jestli sportovali nebo se tři roky váleli doma na gauči,“ dodal.

Poplatek činí od 400 do 1000 korun měsíčně v závislosti na věku dítěte. Cenu klub mírně zvýšil zejména kvůli vyšším nákladům za dopravu.

Také hokejbalový klub Elba vnímá, že se po pandemii zájem o sport postupně zvyšuje. „Hned po pandemii to bylo maličko, jako asi ve všech sportech, zastavený, ale teď už se to postupně zlepšuje,“ řekl ČTK hlavní trenér Tomáš Laibl. Kapacita klubu je neomezená, to znamená, že se mohou přihlásit jak malí sportovci, tak i dospělí. „Malé děti platí 3000 ročně ty starší až k 5000 korunám,“ uvedl Laibl a dodal, že se cena kvůli dražším pohonným hmotám mírně zvedla.

Naopak malé děti mají velký zájem o hokej. ČTK to řekl jejich trenér Michal Kváš. „Děti přicházejí na doporučení. Letos máme 32 dětí, předtím jich bylo v ročníku třeba 15,“ uvedl trenér, podle kterého přibývají i holčičky díky rostoucí oblibě ženského hokeje. „Trenéři jsou hodně vstřícní. Jsou to tréninky zábavné, formou hry a máme i příměstská soustředění,“ dodal Kváš. Nejmenší děti za tréninky platí 2000 korun ročně. Cenu musel klub mírně zvednout kvůli vyšším výdajům za dopravu a energie.

Autor a zdroj: ČTK