Hlavní cenu festivalu filmů o přírodě Ekofilm získal v Brně snímek věnovaný nelegálnímu rybolovu v západoafrických vodách. Pod názvem Nájezd na Atlantik jej natočil francouzský režisér Nicolas Van Ingen. V dalších kategoriích uspěl například krátký snímek o světluškách nebo dokument o boji za záchranu jeskyně ve Vietnamu. Výsledky poskytl mluvčí festivalu Martin Gillár.

Vítězný film sleduje odpor místních obyvatel proti nelegálnímu rybolovu u afrických břehů. „Jedná se o velmi silný příběh, který ukazuje střet chudší části světa s nenasytností těch velkých, jako jsou Čína, Rusko, ale vlastně i Evropa. Ukazuje, jak destruktivní dopady může mít naše chování na lokální ekosystémy,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

I přesto, že se děj odehrává v Senegalu, tak to má dopad i na nás v Evropě – třeba v rámci migrace. Líbí se mi na něm to, jak se dotýká různých témat, jak je komplexní,“ doplnila porotkyně a herečka Veronika Čermák Macková.

Cenu prezidenta festivalu obdržel film Cizinci ve tmě, který vypráví příběh svítícího brouka, světlušky. „Tenhle film ukazuje zdánlivě nepodstatnou věc – jak vlastně světelné znečištění může fatálně ovlivnit existenci konkrétního živočišného druhu,” upozornil prezident festivalu Ladislav Miko.

V kategorii Krásy přírody si cenu odnesl britský film Trhlina v hoře. „Poukazuje na tenkou hranici mezi ‚utajit a chránit‘ a ‚proslavit a nechat zničit‘,” řekl další člen poroty, dokumentarista Jan E. Svatoš. Film sleduje úsilí o záchranu jeskynní chodby Son Doong ve středním Vietnamu a snahu najít rovnováhu mezi ochranou přírody a rozvojem turistického průmyslu.

Tvrzení velkých společností ohledně jejich „uhlíkové neutrality“ zpochybňuje vítězný film kategorie Vize přírody. Snímek Greenwashing: Zabiják klimatu, za kterým stojí francouzská filmařka Claire Tessonová, zkoumá skutečnou efektivitu a dopady takzvaných ekologických projektů firem, jako je třeba výsadba stromů. V kategorii Ve zkratce zvítězil film Zázraky neviditelného světa, který diváky zavádí do mikrosvěta. Vítězné filmy zájemci zhlédnou v neděli od 14:30 v kině Art v Brně.

Autor: Martin Gillár
Zdroj: ČTK