Vzácný dravec luňák hnědý, který migroval z Česka, se na začátku října ztratil na Maltě. Ornitologové předpokládají, že luňáka zabili pytláci, protože nelegální střílení dravců a dalších ptáků je na Maltě rozšířeným problémem. Polohu luňáka odborníci zjistili díky sledovacímu GPS zařízení, kterým byl pták vybaven.

Luňák byl jedním ze dvou mláďat, které se podařilo letos v létě zachránit z hnízda na Ostravsku poté, co je opustili rodiče. O mláďata se poté starala záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku a později je umístila do náhradního hnízda luňáků hnědých k dalším dvěma mláďatům. Aby odborníci mohli sledovat jejich pohyb, dali jim sledovací zařízení, takzvaný GPS-GSM logger. Jednalo se o projekt Veterinární univerzity v Brně.

Pták z Česka odletěl 23. září přes Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Bosnu a Hercegovinu a Chorvatsko. Následně přeletěl Jaderské moře, pokračoval na jih Sicílie a ostrov Malta. V noci 3. října se signál z jeho zařízení ozval naposledy. Ornitologové z partnerské organizace BirdLife Malta předpokládají, že luňáka hnědého z Česka zabili pytláci a zařízení zničili.

Nelegální střílení dravců a dalších ptáků včetně ohrožených druhů je na Maltě podle ornitologů široce rozšířeným problémem. Pytláci zastřelené ptáky prodávají preparátorům a cíleně se zaměřují na vzácné druhy, protože za ně dostávají nejvíc peněz. Lovci ptáky loví i na moři, o život tak přijdou často ptáci, kteří míří přes moře na svá zimoviště. Na začátku října se podařilo natočit loď s pytláky, kteří zabili vzácného orlíka krátkoprstého. Ornitologové záběry předali policii, která případ vyšetřuje.

„Problém je bohužel i v tom, že policie má plné ruce práce s pytláky na souši a nestíhá tak sledovat, co se děje na moři. A toho pytláci využívají. Vždyť letos to vypadá, že je možné zabíjet vzácné druhy neomezeně a prodávat je preparátorům,“ uvedl Nicholas Barbara, vedoucí oddělení ochrany druhů v BirdLife Malta.

K druhům, které pytláci na Maltě zabili v posledních dvou týdnech, patří orli křiklaví, orlík krátkoprstý, čápi černí, luňáci hnědí či včelojedi lesní, uvedli ornitologové.

Autor: Česká společnost ornitologická
Zdroj: ČTK
Zdroj foto: Wikipedia org.