Učitelé opavské Masarykovy střední školy zemědělské vyhlásili pro středoškoláky další ročník básnické a textařské soutěže Čaruj! Vznikla loni jako připomínka muzikanta a básníka Davida Stypky. Zpěvák a držitel několika Cen Anděl před třemi lety zemřel, bylo mu jedenačtyřicet let. Vítěze soutěže vybere odborná porota. Za pořadatele to řekla Alena Kaňová.

„První ročník této básnické soutěže byl tak trochu zkušební. Konečný výsledek však předčil všechna očekávání. Příležitosti ukázat svou tvorbu se chopilo přes sto studentů napříč Českou republikou. Doslova od Chebu až po Karvinou. Mezi soutěžícími byli studenti jak odborných škol, tak gymnázií,“ řekla Alena Kaňová.

Zájem pořadatele překvapil. Původně předpokládali, že mezi přihlášenými budou převážně mladí autoři z regionu. „O to více nás potěšilo, že se se přihlásilo tolik studentů opravdu napříč republikou. Většina básní byla opravdu hodně otevřená a upřímná,“ doplnila Kaňová. Porota nakonec vybrala šest básní, jejichž autoři získali speciální cenu. V porotě zasedla například písničkářka a básnířka Kateřina Marie Tichá, Stypkova matka Marie Stypková, středoškolští pedagogové či publicisté.
Složení poroty pro letošní ročník je zatím tajné. První jména se začnou odhalovat po slavnostním zahájení 10. ledna. Soutěž je spojena s odkazem Davida Stypky a jeho tvorbou.
„I David začínal psát básničky na gymnáziu a už tehdy mu některé z nich otiskly zdejší regionální noviny. Většina jeho textů, ať už písňových či těch básnických, mě nepřestává překvapovat. To napojení na něco vyššího tam zřetelně cítím. Řekla bych, že mnohé z nich mají duchovní rozměr, a kdo čte třeba Eduarda a Mílu Tomášovy, Fráňu Drtikola či Eckarta Tolleho, tak ví, o čem mluvím. Jsem na svého syna nesmírně hrdá a věřím, že tam nahoře vidí, co všechno tady po sobě zanechal, kolik lidí oslovil,“ uvedla Stypková.

Autor: Masarykova střední škola zemědělská
Zdroj foto: https://www.biry.cz/blog/1/portret-davida-stypky