Hodiny biologie mohou studenti teplického gymnázia trávit v kontaktu se zvířaty a rostlinami v bioparku. Žije v něm na 120 druhů zvířat a rostou exotické rostliny. O sobotách je přístupný veřejnosti, která může navštívit i opravenou Beuronskou kapli, což je nejstarší plně dochovaná beuronská památka na českém území, řekl ředitel gymnázia Zdeněk Bergman.

Za vznikem bioparku, jehož součástí je botanická zahrada, stáli před lety nadšení učitelé biologie. Posledním přírůstkem jsou tři pirani z ústecké zoo. „Máme tu i zvířata relativně velká, nejen želvy, jak by si někdo mohl myslet, ale i lamy, alpaky, pštrosa, klokany, krokodýla nebo velké ryby z Amazonie,“ uvedl ředitel. Studenti se tak seznamují s jednotlivými druhy na místě. K dispozici je areál také žákům základních škol z Teplicka. Zvířata nemizí z budovy ani po uhynutí, preparované exponáty visí na chodbách gymnázia, vzorky se zkoumají v laboratořích.

O letních prázdninách je biopark otevřen pro veřejnost denně, průvodce dělají sami studenti. O park se starají přírodovědci a jeden ze školníků. Na provoz si škola vydělává ze vstupného, prostřednictvím různých adopcí a významnou finanční podporu dostává od města. „Inspirativní prostředí se určitě vyplácí, zájem studentů o přírodu je, ačkoliv jsme všeobecné gymnázium,“ zdůraznil ředitel.
Pro různé akce má škola k dispozici odsvěcenou Beuronského kapli, s jejíž opravou pomáhali i sami studenti a učitelé. Zchátralou památku se podařilo zachránit, obnoveny jsou už i malby z konce 19. století. I sem se může podívat veřejnost. Kaple byla součástí kláštera Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Klášter vznikl v roce 1865, výmalba ve stylu beuronské umělecké školy o dvacet let později, tvořili ji benediktinští mniši.

Autor: Město Teplice