Ornitologové pozorovali v posledních dnech na Záhlinických rybnících na Kroměřížsku kulíky bledé. Šlo o dva samce ve svatebním šatě, ve kterém jsou v tuzemsku k vidění zcela výjimečně. Touto dobou již bývají na svém hnízdišti v arktické tundře na severu Evropy, sdělil ornitolog Jiří Šafránek.

Na podzim podle něj kulíci bledí táhnou přes západní Evropu na zimoviště do západní až tropické Afriky a ojediněle se objevují i ve střední Evropě. Na Záhlinických rybnících se v minulých dnech objevily i další ptačí rarity. „Pozorovatelé ptáků zde objevili i kulíka písečného, pisilu čáponohou, chřástala malého, kvakoše nočního, bukače velkého, kormorána malého, labuť zpěvnou a bernešku velkou,“ uvedl Šafránek.
Záhlinické rybníky jsou podle odborníků nejvýznamnější ornitologickou lokalitou na střední Moravě. Pozorovali tam 260 druhů ptáků. „Většina z nich se zde zastavuje v době tahu, ale řada velmi vzácných a chráněných druhů na těchto rybnících i hnízdí,“ doplnil Šafránek. Soustava rybníků se nachází u Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku.

Autor: Česká společnost ornitologická
Zdroj foto: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kul%C3%ADk_bled%C3%BD#/media/Soubor:Pluvialis_squatarola_(summer_plumage).jpg