Zlínské Centrum polymerních systémů (CPS), vědecké pracoviště Univerzity Tomáše Bati, je členem mezinárodního konsorcia, jež se bude zabývat analýzou a hledáním řešení v zavádění ekologických postupů do plastikářských výrob. Spolupráci, která spojuje partnery z průmyslové i aplikační sféry z regionů v Podunají, podporuje program Interreg Danube, sdělila mluvčí zlínské univerzity Petra Svěráková. Do projektu je zapojeno 14 institucí z devíti zemí Evropské unie. CPS je jediným zástupcem českých univerzit v projektu, k projektu se přidal také Plastikářský klastr, uvedla mluvčí.                 

„Plasty jsou materiálem, který má široké uplatnění v našem každodenním životě. Zároveň mají stále veliký potenciál v oblasti výzkumu a vývoje. Aktuálně čelíme zásadním výzvám v podobě eliminace znečištění plasty v životním prostředí, která však nebude účinná bez nalezení způsobů, jak další odpady dále neprodukovat nebo je alespoň minimalizovat,“ uvedl ředitel CPS Vladimír Sedlařík.
Cílem projektu je připravit nadnárodní akční plán pro začlenění oběhového hospodářství do řetězce průmyslu zpracování plastů v Podunají. „Tento plán má ambici být pomocným nástrojem pro systematické změny nejen v průmyslu zpracování plastů, ale i v oblasti strojírenské výroby zaměřené na dodávky zařízení pro plastikářský průmysl. Hlavním cílem změn je snížit uhlíkovou stopu tohoto klíčového hodnotového řetězce v partnerských zemích i mimo ně a přispět tak k čistšímu životnímu prostředí v Podunají,“ uvedla mluvčí.

Pro CPS jde o prestižní záležitost. „Pozvání do mezinárodních vědeckých konsorcií je pomyslnou odměnou za naši práci, která má ohlas také v zahraničí. Centrum polymerních systémů je součástí několika dalších mezinárodních týmů s kvalitními partnery ze zemí Evropské unie, ale i mimo ni. Je to pro nás zároveň velkou výzvou pro zlepšování se v naší práci a podpory rozvoje našeho regionu,“ uvedl Sedlařík. Projekt začal letos v lednu, potrvá do června roku 2026.

Autor: Centrum polymerních systémů