Černovice na Pelhřimovsku a Kamýk nad Vltavou na Příbramsku se staly vítězi druhého ročníku soutěže Zelená obec roku, kterou pořádá skupina ČSOB. V kategorii Sociální počin roku získalo ocenění město Karviná. Vítěze pořadatelé vyhlásili dnes na pražské konferenci Udržitelná budoucnost obcí. Odborná porota posuzovala dlouhodobé vize, inovativnost, ekonomickou smysluplnost a zapojení občanů. Vítězné obce si rozdělily finanční výhru v hodnotě 1,3 milionu korun.

Černovice, které dostaly ocenění pro obce nad 1000 obyvatel, zaujaly svým přístupem a dlouhodobou vizí, ve které mají například propracovanou regulaci automobilové dopravy. Kamýk nad Vltavou, který vyhrál mezi obcemi do 1000 obyvatel, využívá obnovitelné zdroje energie, provozuje potravinovou a oděvní banku. Mimo jiné pomáhá seniorům, samoživitelům a občanům ohroženým sociálním vyloučením. Karviná upoutala porotu projektem Rádibudky. V něm se za pomoci občanů stará o budování sítě ptačích budek. Projekt se rozšířil také do Bohumína.

Zelené obce jsou pro mě obcemi budoucnosti. Mají neuvěřitelný potenciál měnit svět kolem nás, dělat ho lepším nejen pro nás, ale i pro další generace. Takové obce mají skvělé vedení a mohou být inspirací pro ostatní,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
U přihlášených obcí se porota zaměřovala na energetické úspory, ekologičtější způsoby vytápění, využívání obnovitelných zdrojů energie, výsadbu zeleně, instalaci vegetačních střech a fasád nebo zodpovědný vztah k přírodě.

Soutěž Zelená obec roku se už při své loňské premiéře setkala s velkým ohlasem. O to víc nás potěšilo, že letošní počet přihlášek byl v porovnání s prvním ročníkem dokonce dvojnásobný. Z toho je patrné, jak obcím a městům záleží na tom, aby jejich rozvoj byl dlouhodobě udržitelný a svým obyvatelům nabízely prostředí pro kvalitní život,“ uvedl Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

K finanční výhře obce obdržely poukaz na poradenskou konzultaci od ČSOB Advisory nebo EU Centra a Green0meteru. Soutěž Zelená obec roku organizují ČSOB a Hospodářské noviny od roku 2023 pod záštitou Svazu měst a obcí a České rady pro šetrné budovy. V prvním ročníku soutěže zvítězila v kategorii do 1000 obyvatel obec Hostětín na Uherskohradišťsku, v kategorii nad 1000 obyvatel Slavičín na Zlínsku. Vítězem speciální kategorie Sociální počin roku se stala obec Záměl v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Autor: ČSOB