Pardubický kraj plánuje příští rok vybudovat novou jízdárnu ve Střední škole chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Současná už potřebám školy nevyhovuje. Výstavba by měla skončit v prosinci 2022, řekl vedoucí odboru školství krajského úřadu Martin Kiss.

„Máme hotovou projektovou dokumentaci. Museli jsme projekt revidovat, poprvé vyšel velmi drahý, kolem 80 milionů korun. Změnili jsme konstrukční systém a opláštění, nyní jsme zhruba na 50 milionech korun,“ uvedl Kiss. Na stavbu chce Pardubický kraj získat evropskou dotaci z programu IROP. Konečná cena vzejde z výběrového řízení.

Současná jízdárna je z roku 1978, v provozu je od roku 1980. Zásadnějšími rekonstrukcemi od té doby neprošla. Celý objekt je nevyhovující konstrukčně, prostorově, nesplňuje hygienické normy. Navíc plechová stavba stojí v zámeckém areálu, kam se nehodí. Krajina hřebčína je od roku 2019 na seznamu UNESCO.

Jízdárna bude mít speciální jezdecký povrch, bude v ní šatny, záchody a sprchy. Měla by mít také parametry pro závody, což ta původní nemá. Po dokončení nové jízdárny kraj starou stavbu zbourá.
Škola chovu koní a jezdectví má kolem 120 učňů. Obory jezdec a chovatel koní studují tři roky. Kraj ve škole předloni dokončil opravu odborné učebny za sedm milionů korun, vloni kompletní rekonstrukci jídelny a kuchyně za 13,5 milionu.

Zdroj: ČTK